Ulazak novih partnera u postojeće poduzetništvo



Više puta je ovdje pisano o ortaštvu, ali svaki puta u kontekstu zajedničkog započinjanja poduzetništva. Ovaj puta o ulasku partnera u već postojeće poduzetništvo.

Drugim riječima, govorimo o situaciji kada je jedan ili više osoba pokrenulo poduzetništvo, pa se nakon nekog vremena istome priključuje još osoba.

Kao i uvijek, postupak ovisi o obliku registracije poduzetništva.

Kada se radi o poslovanju kroz obrt, tada će samostalni obrt postati zajednički obrt kada u njega uđe jedan ili više novih partnera, fizičkih osoba. Svi novi ortaci zaključit će novi ortački ugovor, promjena će se provesti u obrtnom registru, te će se od toga dana godišnji dohodak obrta dijeliti po novom ključu, u skladu sa tim ugovorom, na osobe koje sudjeluju. Ugovorom također treba odrediti i OIB koje osobe će se koristiti prilikom predstavljanja i za porezne svrhe. Iz niza praktičnih razloga dobro je da to ostane OIB iste osobe kao i prije. Odmah da rastužim potencijalne organizatore: promjenom samog OIB-a nećete moći izaći iz sustava PDV-a, jer se ovdje radi o nastavku poslovanja istog obrta sa novim partnerima.

Kada je poduzetništvo organizirano kroz poduzeće, koje je pravna osoba odvojena od osobnosti svojih osnivača, postupak je drugačiji.

Ako se ne mijenja temeljni kapital poduzeća, tada će postojeći i novi udjeličari sastaviti ugovor o prijenosu osnivačkih uloga, kojim će se definirati novi način razdiobe ukupnog temeljnog kapitala.

Podjela dobiti poduzeća tada ide prema tom novom ključu, jer će udio u kapitalu određivati i udio u dobitku.

Ukoliko novi partner ili više njih unosi u društvo (poduzeće) i novi kapital, tada će se ustanoviti koliki je udio svakog od partnera u tom novom ukupnom iznosu temeljnog kapitala, a razdioba dobitka će ovisiti o njoj.

Ulaganje u poduzeće krije još jednu pogodnost, koja kod obrta ne postoji, a to je mogućnost da u jedno poduzeće u strukturu temeljnog kapitala ulazi drugo poduzeće. Naravno, pripadajući udio u dobitku tada će ići u to drugo poduzeće, a ne fizičkim osobama.

U poduzeću kojemu je promijenjena skupština, njezini članovi trebaju sastaviti i novi društveni ugovor. U njemu će, osim zakonom predviđenih nužnih tema, novi partneri moći dogovoriti i sve njima važne međusobne odnose, ograničenja i uvjete - koji se obično kod utemeljenja ovakvih poslovnih odnosa dogovaraju.

Malim bi poduzetnicima svakako preporučila da u svim ovakvim prilikama angažiraju odvjetnika od svog povjerenja i potrebne stručnosti, jer dobrim ugovorom i predviđanjem budućih izazova u međusobnim odnosima, te dogovora o načinu njihovih rješavanja utječe se na transparentnost odnosa i skraćivanje muka, do kojih lako može doći čim je novac u pitanju.

U praksi sam vidjela situacije u kojima su novi partneri imali svaki svoj set pretpostavki, o kojima nisu nikada niti razgovarali, a kamoli se dogovorili. Kad je posao krenuo, svaki je vukao na svoju stranu, i na kraju je posao propao, a odvjetnici su razvlačili spor.

Da se mene pita, ja bih za poslovno partnerstvo preporučila promišljenost i čiste ruke. Često sa poslovnim partnerom provodite više vremena nego sa životnim partnerom!

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge