Moguće je interpretirati ovaj nalaz kao „umorno stopalo“, odnosno stopalo koje je tijekom dužeg vremena opterećeno više od njegove sposobnosti za oporavak

 

Nalaz MR desnog skočnog zgloba: kronična, minimalna tendinoza proksimalnog, parcijalno obuhvaćenog dijela Ahilove tetive. Pored višemjesečnih fizikalnih vježbi i banjskog liječenja, bol je ista, pečenje u području Ahilove tetive i u stanju mirovanja, a najgore je ujutro iz kreveta stati na noge. Odrađena mi je i terapija udarnim valom. Molim Vas da mi odgovorite u kom pravcu da ide moje liječenje, što mi predlažete, preporučuju li se masaže, s obzirom da je tetiva upaljena?

 

Nalaz magneta govori o „upali svega“, od ahilove tetive i plantarne fascije, preko još nekih tetiva na stopalu, pa do iritacije skočnog zgloba (gležnja). Kod takvog stanja klasična fizioterapija i udarni valovi nisu od pomoći. Uz dužan oprez, jer nisam učinio odgovarajući pregled, moguće je interpretirati ovaj nalaz kao „umorno stopalo“, odnosno stopalo koje je tijekom dužeg vremena opterećeno više od njegove sposobnosti za oporavak.

Je li u konkretnom slučaju riječ od dosta kila viška, poslu koji je dominantno stojeći ili hodajući, ili o kombinaciji ovih faktora, uz dodatak premale fizičke aktivnosti i istezanja, manje je važno. Važno je razumjeti da masaže neće biti od pomoći. Neki zahvati iz domena manualne medicine poput mobilizacijskih tehnika za zglobove, fascijalnih mobilizacija ili manipulacija, ili suhe punkcije mogu malo pomoći, ali rješenje vaših problema je u odgovarajućoj fizičkoj aktivnosti, koju će propisati fizioterapeut po pregledu, a mora uključivati aerobno vježbanje (vožnju statičkog bicikla ili orbitreka), vježbe snaženja mišića donjeg dijela leđa i nogu (jer ako su slabi, sav se teret preseli na ahilovu tetivu), te intenzivno i pravilno istezanje.

Redukcija tjelesne težine, ako je prevelika, od velike je važnosti u ovakvom nalazu. Kako je metabolizam tetive spor, tako je upornost pacijenta važna koliko i stručnost fizioterapeuta koji ga vodi.