Ovih dana kao da živimo u nekom filmu, nažalost, u filmu o pandemiji u izolaciji i karanteni, srećom, minus čudovišta i zombiji.  S obzirom da svi ostajemo doma, a bliži se najveći kršćanski blagdan, vrijeme možemo iskoristiti u pripremama dekoracija za Uskrs.

Uskršnje ideje za ukrase izražavaju se šarolikim, svijetlim i veselim bojama, simboliziraju dolazak proljeća i novog, plodnog, sretnog života. Nadam se da ćemo ovaj Uskrs provesti u slobodi, zdravlju i druženju s najmilijima (ili barem ubrzo nakon Uskrsa…).

Trendovi ukrašavanja odnose se na tradicionalnu tematiku bojanih jaja, pilića, zečića, proljetnog cvijeća u sve većem obujmu. Prije samo nekoliko godina većina je ljudi u obiteljskom okruženju ukrašavala jaja i pripremala košaricu za blagoslov i obiteljski doručak. Danas se Uskrs od bogatih dekoracija do raskošnih poklon košarica sve više želi približiti Božiću u materijalnom obliku, na vama je odabrati to kao pozitivno ili negativno. Moje mišljenje je da sve što se radi u zajednici obitelji i uz prijatelje, pa bilo to i ukrašavanje uskršnjeg stabalca ne može biti loše, ako se zajedno družite i uživate.

Kod bojanja jaja trendovi su slični kao i kod ostalog dekora, tako ćete sve češće vidjeti predivna srebrna i zlatna jaja ili pak impresivna jaja ilustrirana akrilnim bojama kao prava umjetnička djela.

Uvijek su mi bila najdraža i najsigurnija prirodno obojena jaja. Jaja bojana u kori od luka, cikli, špinatu, kurkumi i različitim začinima, vinu… Ako se odlučite na ovaj način bojenja, predlažem da to činite na što svijetlijim ili još bolje bijelim jajima za što bolji efekt.  Prije bojanja na ovaj način aplicirajte različite travčice, cvjetiće, čipku ili, nakon bojanja, umjesto klasičnih naljepnica, zavežite konopčiće i ukrasne trakice s mašnicama.

Jedan od modernijih i jako efektnih načina bojanja odnosi se na “color blocking” tehniku. Jaja umočena djelomično u jednu boju, nakon sušenja sloja na drugom dijelu pisanice u drugu i tako redom do željene kombinacije oblika i boja. Prilikom bojanja koristite klasične boje za jaja, možete si pomoći i kistom. Granice možete iscrtati i markerom, polja ispuniti različitim akrilnim bojama, ali i običnim bojicama, ako na raspolaganju nemate i druge tehnike. Možete se poigrati i “ombre” efektom i obojati jaja od najtamnijih tonova iste boje pa sve do onih najsvjetlijih. Koji god stil odabrali, jaja upotrijebite kao mala slatka platna i uživajte u procesu stvaranja!

Nakon što su jaja obojena, namazana i ulickana, trebate ih negdje i izložiti. Šarolike display košarice od kartona za jaja jednostavan su i veseo izbor. Osim što su slatke, možete ih ukrasiti s materijalom koji već imate kod kuće i praktično su rješenje za nošenje ako ste se uputili na blagoslov hrane. Jednostavna dekoracija može poslužiti kao ambalaža i kad idete u goste i želite nonama i nonićima ili bakama i djedovima, kao i svoj ostaloj obitelji i prijateljima pokloniti svoje kreacije. Ako, naravno, za ovaj Uskrs to bude dozvoljeno, ili ćete ih morati poslati u digitalnom obliku…

Sve što će vam biti potrebno su kartonska ambalaža za jaja s poklopcem ili bez, škare, boje, trakice i dodaci po izboru. Ja sam koristila otvorenu ambalažu, sprej u boji, šarenu ispunu, trakice i divlje cvijeće iz vrta.


Pripremila sam prostor za rad, izrezala željene oblike, ofarbala ih uz pomoć spreja, možete ih bojati zajedno s klincima u bilo kojoj drugoj tehnici. Napunila sam ih ukrasnom ispunom (ispunu možete sami napraviti tako što ukrasni papir izrežete na što tanje trakice ili iskoristite krpice s uzorcima koji vam odgovaraju, na točkice, crtice i sl. u veselim bojama).  Za kraj još odaberite jaja za ukrasnu DIY košaricu i zavežite ukrasnom vrpcom.

I to je to!

Pozivam vas da u komentarima ovog članka na Facebook stranici Burze ili Srebrnog ostavite svoja iskustva i savjete o bojanju, kao i slike svojih uskršnjih kreacija i pisanica kako bismo svi uživali u vašim radovima u ovim trenucima izolacije!