Imam otvoren paušalni obrt više od 3 godine. Krajem prošle godine sam ušla u sustav PDV-a i nažalost nisam u mogućnosti plaćati sve što je sad potrebno od svoje zarade. Kako se mogu najbezbolnije vratiti u sustav bez PDV-a, a da ne čekam iduću godinu ili da ne moram zatvoriti obrt?Moje kućanstvo broji 6 članova, 4 školarca, suprug i ja, jedina ja imam primanja i živimo od moje zarade.

 

Ušli ste u sustav PDV-a zbog svog uspješnog poslovanja i isporuka koje su premašile prag od 40.000 eura.

K tome, u ovoj godini nećete uopće plaćati predujmove poreza na dohodak, jer PU ne izdaje takva rješenja.

Doprinose plaćate mjesečno u iznosu od 370,11 eura ukupno, što jeste više nego što plaćaju paušalno oporezovani, ali to je jedini veći izdatak koji imate u ovom trenutku.

Budući da sada utvrđujete stvarni dohodak, kao razliku primitaka i izdataka, morate voditi poslovne knjige.Kako sada pratite i izdatke, moguće je da će Vaš dohodak na kraju godine biti manji nego se predmnijevao dok ste bili u sustavu paušalnog oporezivanja.

Nadalje, na kraju godine ćete raditi prijavu dohotka te ćete za sve članove obitelji koje uzdržavate moći uvećati osobni odbitak.

Ukupno dakle, na godišnjoj razini, na 34.272 eura svoga dohotka nećete platiti porez uopće, a onda ćete na narednih 16.128 eura platiti porez 20 % (što je 3.225,60 eura poreza), a ako Vaš dohodak bude bio veći od 50.401 euro, na sve što prelazi taj iznos ćete platiti porez po stopi od 30%.

Pozivam Vas da u nekom od članaka u rubrici Poduzetnik

https://burza.com.hr/portal/poduzetnik

proučite razliku između pojmova isporuka, primitak, izdatak i dohodak da biste dobro razumjeli sve što gore pišem i da shvatite da će situacija biti zapravo bolja za Vas, jer za vrijeme paušalnog oporezivanja nisu se priznavali uvećani odbici radi uzdržavanih članova.

Naravno, ako obrt zatvorite, ne možete poslovati i samostalno zarađivati uopće.

Sretno!