Uzimam pozajmicu od jednog gospodina, želi se upisati na moju nekretninu kao garancija da ću mu vratiti novac. Je li to moguće, ako odlučim prodati nekretinu ili nesto slično, je li to izvedivo s obzirom da imam zabilježbu na nekretnini?

Moguće je zaključiti ugovor o zajmu uz osiguranje novčane tražbine (vraćanja zajma) uknjižbom založnog prava (hipoteke) na nekretnini. Uknjižba založnog prava ne predstavlja prepreku za prodaju nekretnine, a prilikom prodaje iste najčešće se ugovara odredba kojom kupac dio kupoprodajne cijene isplati izravno zajmodavcu kako bi izdalo brisovno očitovanje potrebno za uknjižbu brisanja založnog prava (hipoteke) ili se zaključi predugovor kojim se prodavatelj (zajmoprimac) obveže kupcu da će u određenom roku sam isplatiti zajam i provesti uknjižbu brisanja založnog prava nakon čega se zaključuje glavni ugovor o kupoprodaji nekretnine. Moguć je i scenarij kupoprodaje sa i dalje upisanim založnim pravom, no nije vjerojatno da bi kupac na tako nešto pristao.

U vezi drugih upisa/uknjižbi koje već postoje na nekretnini koja bi predstavljala osiguranje vraćanja zajma oni nisu prepreka uknjižbi založnog prava, osim u slučaju ako nije proveden upis kojim vam je zabranjeno raspolaganje i opterećenje nekretnine.