Napravila sam tri manje pince, bez jaja, bez mliječnih proizvoda, bez šećera. Sigurno se pitate - pa kakva je to onda pinca? Fina!
Teško mi je zamisliti Uskrs bez pince. Od malih nogu sam promatrala nonu kako mijesi pince, a za sestru i mene posebno radi pletenice s jajem. I jedva sam čekala taj uskršnji doručak.
Napravila sam tri manje pince, bez jaja, bez mliječnih proizvoda, bez šećera. Sigurno se pitate - pa kakva je to onda pinca? Fina!
S orašastim plodovima (orasi, bademi, lješnjaci), s kokosovim uljem, agava sirupom, grožđicama, sokom i koricom limuna i naranče te pirovim i polubijelim pšeničnim brašnom.
SASTOJCI:
- 200 g pirovog brašna
- 200 g polubijelog pšeničnog brašna
- 100g grubo mljevenih badema, lješnjaka i oraha
- 1 suhi kvasac
- pola žličice kurkume
- prstohvat soli
- 100 g kokosovog ulja
- 7 žlica agavina sirupa
- naribana korica naranče i limuna
- sok naranče i limuna
- 200 ml vode
- 2 žlice ruma
- 50 g grožđica
- 2 žlice javorova sirupa
PRIPREMA:
Promiješati brašna, orašaste plodove, kvasac, kurkumu, naribane korice limuna i naranče i sol.
Otopiti kokosovo ulje, dodati vodu i sok limuna i naranče i agavin sirup te promiješati.
Tekuće sastojke dodati suhim te zamijesiti glatko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti da se diže oko 2 sata.
Grožđice namočiti u rumu.
Premijesiti tijesto nakon što se diglo i umiješati namočene grožđice i rum.
Oblikovati jednu veću ili više manjih pinci. Staviti ih na lim za pečenje i pokriti krpom, te ostaviti još 30 minuta.
Zagrijati pećnicu na 180°C.
Zarezati pince nožem (malo jače nego ja J) i staviti peći na 180°C 30-ak minuta.
Gotove pince premazati mješavinom 2 žlice javorovog sirupa i 2 žlice vode.
U slast i Sretan Uskrs!