Napravila sam tri manje pince, bez jaja, bez mliječnih proizvoda, bez šećera. Sigurno se pitate - pa kakva je to onda pinca? Fina!


Teško mi je zamisliti Uskrs bez pince. Od malih nogu sam promatrala nonu kako mijesi pince, a za sestru i mene posebno radi pletenice s jajem. I jedva sam čekala taj uskršnji doručak.

Napravila sam tri manje pince, bez jaja, bez mliječnih proizvoda, bez šećera. Sigurno se pitate - pa kakva je to onda pinca? Fina!

S orašastim plodovima (orasi, bademi, lješnjaci), s kokosovim uljem, agava sirupom, grožđicama, sokom i koricom limuna i naranče te pirovim i polubijelim pšeničnim brašnom.



SASTOJCI:

  • 200 g pirovog brašna
  • 200 g polubijelog pšeničnog brašna
  • 100g grubo mljevenih badema, lješnjaka i oraha
  • 1 suhi kvasac
  • pola žličice kurkume
  • prstohvat soli
  • 100 g kokosovog ulja
  • 7 žlica agavina sirupa
  • naribana korica naranče i limuna
  • sok naranče i limuna
  • 200 ml vode
  • 2 žlice ruma
  • 50 g grožđica
  • 2 žlice javorova sirupa

 

PRIPREMA:

Promiješati brašna, orašaste plodove, kvasac, kurkumu, naribane korice limuna i naranče i sol.

Otopiti kokosovo ulje, dodati vodu i sok limuna i naranče i agavin sirup te promiješati.

Tekuće sastojke dodati suhim te zamijesiti glatko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti da se diže oko 2 sata.

Grožđice namočiti u rumu.

Premijesiti tijesto nakon što se diglo i umiješati namočene grožđice i rum.

Oblikovati jednu veću ili više manjih pinci. Staviti ih na lim za pečenje i pokriti krpom, te ostaviti još 30 minuta.

Zagrijati pećnicu na 180°C.

Zarezati pince nožem (malo jače nego ja J) i staviti peći na 180°C 30-ak minuta.

Gotove pince premazati mješavinom 2 žlice javorovog sirupa i 2 žlice vode.

 

 


U slast i Sretan Uskrs!