Nema osobe koja nije čula o vitaminima. Svakodnevno smo izloženi medijskim pritiscima da treba uzimati vitamine, da su vitamini važni, da ih treba uzimati svakodnevno. Na tržištu imamo svega i svačega. Cijene se kreću od 10 pa do više stotina kuna. I sada, što činiti?

Prije svega trebali bi znati barem osnovne podatke o tome što su to vitamini i čemu oni služe.

Manje više znamo da je u organizam za normalno funkcioniranje potrebno unositi: ugljikohidrate, proteine, masti, minerale, vitamine, elemente u tragovima i vodu.

Grupu koju sačinjavaju vitamini, minerali i elementi u tragovima zovemo esencijalni nutrijenti (elementi bez kojih nema života).

Da bi sustav održavanja života funkcionirao, osim energije, građevinskog materijala, potrebno je u organizam unositi i esencijalne nutrijente koji kontroliraju važne biokemijske procese. Treba naglasiti da iste organizam nije u mogućnosti sam stvoriti, pa ih zato trebamo unositi s prehranom.

Prema nekim autorima, za sada su pronađena 24 esencijalna nutrijenta, među kojima je i 13 vitamina.

Zbog načina kako ih organizam može koristiti, postoji osnovna podjela vitamina na one koji su topljivi u mastima i u vodi. To je važno znati jer kod uzimanja vitamina potrebno je da u organizmu ima i dovoljno vode i masti.

U vitamine koji su topljivi u vodi spadaju: Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E i Vitamin K

U vitamine topljive u mastima spadaju:

Vitamin B1 (Tiamin)

Vitamin B2 (Riboflavin) - vitamin G

Vitamin B3 (Niacin) - vitamin P

Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)

Vitamin B6 (Piridoksin)

Vitamin B7 (Biotin) - vitamin H

Vitamin B9 (Folna kiselina) - vitamin M

Vitamin B12 (Kobalamin)

Vitamin B15

Vitamin B17 (laetril)

Vitamin C (Askorbinska kiselina)

Osnovno pravilo kada su vitamini u pitanju je da je najbolja kombinacija da se vitamini uzimaju s raznovrsnom prehranom. Najviše vitamina ima u voću i povrću te u manjoj mjeri i u namirnicama životinjskog porijekla.

Kada su u pitanju bolest i promjene godišnjih doba, treba uzimati dodatne vitamine i to po principu - uzimati one vitamine čija koncentracija u organizmu nije dostatna za normalne biokemijske reakcije u organizmu.

Jedite raznovrsno i budite zdravi!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]