Kod artroze se bolovi mogu bez jasnog povoda pojaviti, te isto tako bez vidljivog uzroka i nestati, da bi se nakon nekog vremena vratili

 

Prije 4 godine bio sam kod Vas zbog uznapredovale artroze koljena. Tada ste mi dali vježbe i naučili me kako da ih radim. Moram Vam reći da stvarno redovito vježbam i da od tada uglavnom nemam većih problema. Ono što mi nije jasno, kako je moguće da nemam bolove odmah poslije vježbanja i još dan-dva poslije, a ako ne vježbam nekoliko dana bol se vrati? Kako je moguće da mišić ojača ili oslabi tako brzo?

 

Iako kolokvijalno artrozu definiramo „trošenjem hrskavice“, taj izraz nije točan. Kako sam već pisao na ovim stranicama, artroza je kompleksno oboljenje koje zahvaća cijeli zglob, sve do kostiju. Bol, s druge strane, može i ne mora biti vezana direktno za oštećenje hrskavice. U njen nastanak može biti uključen jedan ili više različitih faktora. Kao što zna većina pacijenata sa artrozom, bolovi se, neovisno o tome što se proces nikada ne zaustavlja, mogu bez jasnog povoda pojaviti, te isto tako bez vidljivog uzroka i nestati, da bi se nakon nekog vremena vratili.

U konkretnom slučaju vjerojatno se radi o boli poradi manje nestabilnosti koljena zbog artroze. Naime, „trošenjem“ i stanjenjem hrskavičnog pokrova, zajedno sa promjenom oblika kostiju, sama se zglobna tijela približavaju. To znači, da su ligamenti, koji su nekad bili napeti i pasivno stabilizirali zglob, sada labavi i nemaju tu funkciju.

Labavi zglobovi su kao i razvezane vezice na cipeli u kojoj hodate. Ona će vas prije ili kasnije nažuljati. Upravo se to i događa kod jednog dijela pacijenata sa artrozom. Ta nestabilnost postaje glavni generator bolova. To je lako dijagnosticirati upravo reakcijom na vježbanje. Ako dođe do poboljšanja koje traje od nekoliko sati do nekoliko dana, vjerojatno je riječ upravo o opisanom fenomenu. Ono što vježbe čine jest da stabiliziraju zglob kroz dva mehanizma- povećani mišićni tonus i stimulaciju proprioceptivnog odgovora.

Kod uznapredovale artroze imamo samo dvije opcije. Redovito vježbanje, ako djeluje, dok god djeluje u uklanjanju ili dovoljnom smanjenju bolova, ili ugradnja umjetnog zgloba (artroplastika).