Dao sam punomoć odvjetniku da vodi moj slučaj. Tijekom procesa odvjetnik se odjavio, to jest, više nije odvjetnik, povukao se s te funkcije. Vrijedi li i dalje punomoć koju sam mu dao?


Opunomoćili ste kolegu odvjetnika za zastupanje u konkretnoj pravnoj stvari, parničnom postupku koji se vodio, ili se još uvijek vodi, na sudu. Punomoć za zastupanje koju ste potpisali dali ste osobi u statusu odvjetnika da isti zastupa Vaša prava i interese u skladu sa svim onim propisima koji uređuju odvjetničku djelatnost, poput Zakona o odvjetništvu, Kodeksa odvjetničke etike, Statuta HOK-a, Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika. Dakle, ukoliko je kolega prestao s obavljanjem odvjetničke djelatnosti, samim tim punomoć za zastupanje kojom ste ga Vi ovlastili da Vas zastupa kao odvjetnik prestaje važiti odnosno ne vrijedi za njega kao fizičku osobu koja ne obavlja samostalnu odvjetničku djelatnost.

Ukoliko je kolega prestao obavljati odvjetničku djelatnost, bio je dužan Hrvatskoj odvjetničkoj komori, uz svoj zahtjev za brisanje iz Imenika odvjetnika, predložiti drugog odvjetnika kojeg će se imenovati preuzimateljem njegova ureda te pisanu suglasnot tog kolege odvjetnika. Ukoliko to nije učinio, rješenje kojim se imenuje preuzimatelj donosi predsjednik Hrvatske odvjetničke komore onim rješenjem kojim je odobrio brisanje upisa u Imenik odvjetnika HOK-a. Ovakvo postupanje je predviđeno kako bi se zaštitila prava stranaka te kako bi stručna osoba nastavila zastupati Vaša prava i interese. Stoga bi bilo uputno da provjerite kod HOK-a ili Vašeg ranijeg odvjetnika tko je imenovan preuzimateljem ureda kako biste s tim odvjetnikom dogovorili nastavak zastupanja ili otkazali daljnju suradnju i zastupanje preuzeli sami odnosno povjerili nekom drugom odvjetniku od Vašeg povjerenja.