Upustite li se u avanturu čišćenja kuhinjskog ormarića, uštedjet ćete novac jer ćete namirnice bolje iskorištavati, manje bacati i manje ćete kupovati ono što već imate; lakše ćete organizirati obroke jer ćete točno znati što imate doma, a i odmah ćete pronaći određenu stvar koju tražite; uštedjet ćete vrijeme
E da, kuhinjski ormarići... Ako spadate u onu rijetku vrstu pedantnih i ažurnih ljudi, vjerojatno vam kuhinjski ormarići izgledaju čisto i posloženo, a namirnice se lako pronalaze i nijednoj nije istekao rok trajanja. Ako spadate u onu drugu vrstu, vjerojatno niste ni sigurni u to što sve imate u kuhinjskim ormarićima, tu i tamo oko ormarića primjećujete male leteće kukce, a kada trebate nešto pronaći, redovito trebate „prokopati“ svoj put do određene namirnice. Svi smo većinom svjesni prednosti organiziranog i sređenog ormarića, no, podsjetimo se kratko nekih od njih, kako bi poslužile kao motivacija da se uhvatite u koštac sa svojim kuhinjskim ormarićem. Dakle, upustite li se u avanturu čišćenja kuhinjskog ormarića, neke od nagrada mogle bi biti sljedeće: uštedjet ćete novac jer ćete namirnice bolje iskorištavati, manje bacati i manje ćete kupovati ono što već imate; lakše ćete organizirati obroke jer ćete točno znati što imate doma, a i odmah ćete pronaći određenu stvar koju tražite; uštedjet ćete vrijeme. Sada kada ste motivirani, krenimo redom:
Prvo ispraznite sav sadržaj iz ormarića na neku veliku radnu površinu – najbolje stol ili pod. Dakle, baš sve izvadite van. Na taj način dobit ćete najbolji uvid u to što se tamo zapravo krije. Sve namirnice kojima je istekao rok trajanja bacite u smeće, ali iskoristite te informacije kod sljedeće kupovine – nemojte kupovati one namirnice koje toliko rijetko koristite da ih na kraju bacate. Također, bacitei namirnice u koje su se uselili žišci ili neki drugi nametnici. Ako šteta nije velika, možete namirnicu ubaciti na nekoliko dana u zamrzivač kako biste uklonili sve nametnike, npr. ako su se uselili u brašno.
Potom je vrijeme da temeljito očistite ormarić. Dakle, prvo ga detaljno očistite usisivačem i obuhvatite svaku, i najmanju pukotinu u koju se nešto moglo zavući. Nakon toga, police i bočne strane prebrišite krpom namočenom u vodu i neki blagi deterdžent ili neko od prirodnih sredstava za čišćenje koje ste sami pripremili.
Odredite zone u ormariću u koje ćete slagati određene skupine namirnica i opreme. Kako ćete zone organizirati, ovisi, naravno, o vašim potrebama i navikama, no, postoje neke generalne smjernice koje vam mogu u tome pomoći. Svakako je korisno kod slaganja namirnica natrag u ormarić istovremeno ih i popisivati, te kasnije popis zalijepiti na vrata ormarića. Na taj način točno ćete znati što sve imate i što trebate kupiti.
Grupirajte skupa namirnice koje rijetko koristite i smjestite ih na policu koja se nalazi izvan dohvata (na najvišu ili najnižu policu).
Sljedeća grupa su konzerve. Posložite ih u jednoj liniji kako biste odmah mogli naći onu koju tražite. Kako bi na jednu policu stalo što više toga, možete se poslužiti i pomoćnim žičanim policama kakve se često mogu pronaći u trgovinama, a koje služe tome da se namirnice mogu staviti „na kat“.
Treća logična grupa su suhe namirnice poput brašna, grahorica i sl. Njih je dobro držati u plastičnim ili staklenim posudama s vakuumskim zatvaračem kako biste spriječili da uđu kukci.
Još jedna grupa/zona su namirnice koje se često koriste poput pahuljica za doručak ili gotovih jela - njih smjestite na policu koja je na dohvat ruke i koja prva upada u oči.
Tu su još i tekuće namirnice koje je pametno smjestiti na neku upijajuću podlogu, tu spadaju ulje, ocat, razni umaci.
Kuhinjska oprema i aparati također bi trebali imati svoje mjesto i to na polici gdje su lako dostupni (osim ako se radi o opremi koju rijetko koristite, nju možete skloniti na neko manje dostupno mjesto).
I na kraju, dobro je predvidjeti neko mjesto i za posebne potrebe, ako ih neki ukućani imaju. Tu, primjerice, može stajati oprema i hrana za bebu, za člana obitelji koji je dijabetičar ili ima poseban režim prehrane zbog drugih razloga.