Početnike u malom poduzetništvu, ili one koji o njemu tek razmišljaju, obično zanima koliko će trajati razdoblje uhodavanja i koliko novca za njega moraju osigurati.

Na to je pitanje, naravno, nemoguće dati jednoznačni odgovor. On ovisi o nizu stvari, kao primjerice: koliko je dobro posao isplaniran, kakva je bila priprema prije početka, o kojoj se djelatnosti radi, kakva je konkurencija, je li ponuda nešto sasvim novo ili postoji niz drugih koji nude isto ili slično, kakva je makroekonomska situacija, koliko dobro se poduzetnik snašao u novoj situaciji, kakve je suradnike izabrao, itd.

Ono što je obilježje poslovanja u našem okruženju, a što je najčešće u drugim državama drugačije uređeno, jest činjenica da u propisima ne postoji mogućnost da se poslom bavite tijekom određenog vremena i na određeni način, a s ciljem njegovog uhodavanja - bez istovremenih poreznih obaveza.

Ono što kod nas postoji, a što bi bilo najbliže tako nečemu, jest poslovanje kroz dopunsku djelatnost, sporedno zanimanje ili obrt koji su paušalno oporezovani.

Međutim, kako možete pročitati u ranijim tekstovima ovdje, obvezna porezna i ostala davanja nisu ni u toj situaciji naročito mala. Onaj tko nije nigdje zaposlen morat će mjesečno priskrbiti više od 1300 kn za porez i doprinose. To znači da mora ostvariti priličan promet da uspije isfinancirati ovaj iznos. K tome, ako posao ne krene po planu, od ovih ga dugova neće nitko osloboditi, pa mogućnost ovršnog opterećenja imovine ili primanja po drugim osnovama dodatno opterećuje ove hrabreg ljude.

Svi znamo na koji način praktični Hrvati često doskoče takvim odredbama, ali o sivoj ekonomiji ovdje ne pišemo. K tomu, takozvano uhodavanje posla tako nije ni blizu obavljanju istoga u realnim uvjetima, te nije ni moguće u cijelom nizu poduzetničkih ideja.

Stoga, onome tko je odlučan započeti poduzetništvo ne preostaje drugo nego baciti se u vatru tržišta i propisa. Upravo je zato važno dobro sve isplanirati.

Kako predvidjeti fiksne troškove u početnom razdoblju? Osim onih koji proizlaze iz propisa, razmislite o svim robama i uslugama koje ćete nabavljati i saznajte njihove cijene za određeni period. To može biti mjesec, jedan proizvodni ciklus ili bilo koje drugo razdoblje.

Kad ste došli do tog iznosa, a poznavajući cijenu po kojoj ćete svoj proizvod, robu ili uslugu moći prodavati, izračunajte promet koji je minimalno dostatan da biste imali barem za podmirenje tih fiksnih troškova. Na kraju nastojte realno procijeniti jeste li, i u kojem roku, u mogućnosti takav promet dostići. U trenutku kada ga ostvarite, vaš će mali biznis sam sebe financirati, a tek veći iznosi vodit će ka vašoj zaradi. Sve do tada morate isplanirati kako ćete ga financirati sami.

Ako ste izračunali da ćete ući u sustav PDV-a, tada sve cijene nabave uzimajte u neto iznosu, ali ne zaboravite da ćete i PDV morati isfinancirati, jer ga plaćate u gotovo svim nabavama.

S druge strane, u istoj situaciji ne zaboravite iz svoje realizacije izuzeti PDV, jer njega ćete prosljeđivati u proračun.

Jasno razlikujte pojam prometa od pojma zarade, jer se u kolokvijalnom govoru oba često koriste kao sinonimi. Međutim, vama će kao poduzetniku brzo postati jasno da je ono što ste isporučili i što je stoga vaš promet, bitno više od onoga što ćete na kraju zaraditi, jer ćete iz prometa plaćati sva davanja i sve troškove.

I jedno i drugo razlikuje se od novčanog tijeka.

Prilikom planiranja nikako ne zaboravite uračunati i odgođene naplate svojih potraživanja, troškove prisilnih naplata, pa i potpun izostanak naplata. Sve su to realnosti, koje neće ni vas zaobići, a osobito u slučaju da propustite i o tome zauzeti stav i odrediti granice. Tome su osobito skloni oni koji u poduzetništvo ulijeću iz sfere zaposlenosti.

Uglavnom, ako ste zbunjeni mnogim informacijama do kojih ste došli, ako niste sigurni koje od njih su uopće točne, i teško vam je sve njih staviti u kontekst i red, pomoć iskusne osobe može vam dati dodatno samopouzdanje, ili pak konačnu odluku o odustanku. Ponekad, nažalost, entuzijazam zamagli pogled.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge