Mačak kojemu je zaostao jedan ili oba testisa neće biti plodan, ali će i dalje izlučivati testosteron.


Kriptorhidizam (nedostatak jednog ili oba testisa) osim kod pasa viđamo i kod mačaka. Jav­lja se  značajno rjeđe nego u pa­sa, a najčešće se radi o slu­čaj­nom nalazu kod mačora koji su naručeni na kastraciju. Uglav­nom se srećemo s jednostranim kriptorhidizmom. To znači da se jedan testis nalazi u skrotumu, gdje i treba biti, dok drugog ne vidimo. 

Vrećica koju nazivamo va­ginalni produžetak pruža se  kao nastavak peritoneuma, unu­tarnjeg sloja trbušne šupljine, kroz ingvinalni kanal  i oblikuje unutarnju stijenku skrotuma. U vaginalnoj vrećici nalaze se krvne žile i živci testisa, spermatična vrpca, cijev kroz koju putuju spermatozoidi od epididimisa do prostate te mi­šić kremaster koji povlači skrotum prema abdomenu kada je hladno te ga spušta dalje od ti­jela kada je vruće. Sperma­ti­č­na vrpca, odnosno njena ne­do­statna dužina, je najčešći razlog zbog kojeg se testis ne spusti u skrotum. Uzrok može biti i pre­jak mišić kremaster ko­ji po­vlači testis natrag u trbuh.
 
Kod kasnijeg spuštanja tes­tis se ne uspije spustiti jer je jednostavno već prevelik da bi pro­šao kroz ingvinalni kanal.

Rijetko se dogodi da mačak nema niti jedan testis. U tak­vim slučajevima prvo ćemo pregledati penis, da bi saznali radi li se o kriptorhidu ili o ka­striranom mačku. Ukoliko su na penisu lijepo razvijene pe­nil­ne bradavice (male bra­da­vičaste izrasline u obliku trna kojima je svrha podraživanje vaginalne sluznice pri koitusu, kako bi ženka ovulirala), onda mačak nije kastriran, već su nje­­govi testisi zaostali negdje na putu iz trbušne šupljine u skrotum. Najčešće ih nalazimo u ingvinalnom kanalu i tada ih lociramo ili palpatorno ili ul­trazvučno. 

No, problem se pojavljuje kada je testis (ili oba) zaostao u trbušnoj šupljini, jer se može dogoditi da unatoč laparoto­mi­ji (otvaranju trbušne šuplji­ne i direktnoj inspekciji iste) ne us­pijemo locirati zaostali tes­tis. 

Mačak kojemu je zaostao je­dan ili oba testisa i dalje će po­kazivati sve znakove ponaša­nja mužjaka zbog kojih ih i pod­vrgavamo kastraciji: mijau­kanje, obilježavanje teritorija mokraćom, agresivnost. Takav mačak neće biti plodan, jer su testisi u trbušnoj šupljini na previsokoj temperaturi da bi se odvijala spermatogeneza, ali će i dalje izlučivati testosteron - hor­mon koji je odgovoran za, nama nepoželjno, ponašanje mačora. Ukoliko smo odstra­ni­li samo jedan testis, onaj koji vi­dimo, zapravo nismo obavili kastraciju.