Ljudima je svojstveno da bježe od nelagode. Gotovo je standard reagiranja u vezi da kada nam je određena situacija teška i izaziva nelagodu bježimo od nje tako da krivimo partnera. Okrivljavanje u vezi lako postane ovisnost, poput droge. U biti još je i opasnija jer osoba često nije svjesna što radi.

(Ne)izmišljeni primjer u spavaćoj sobi:

On: “Taman nam je dobro krenulo, uzbudili smo se i morala si progovoriti. Eto sada mi se spustio!”

Ona ga gleda zbunjeno i pita se kako to da je ona opet kriva?

Muku koju on osjeća radi izdane “muškosti” želi čim prije ublažiti, a najbrži je način da sa sebe pažnju skrene na partnericu. Kada osoba ima poriv kriviti drugoga, obično je u tom momentu ogorčena na sebe, ali to ne može podnijeti ili toga nije svjesna.

U našem primjeru muškarcu je lakše misliti da ima problem s erekcijom radi toga što je partnerica progovorila, a ne radi problema koji ima sam sa sobom.

U tijelu osobe koja krivi stvara se velika količina adrenalina koja momentalno “diže” i dovodi do olakšanja. Kako priča s adrenalinom ne traje dugo, ubrzo se muka vraća i potreban je jači adrenalinski udar da bi se demon anestezirao.

S obzirom na to da okrivljavanje drugog djeluje brže od droge jer u manje od sekunde preplavi tijelo adrenalinom, najbrži način da se on osjeća dobro je opet kriviti partnericu.

Nažalost, upiranje prstom u drugog stvara intenzivne osjećaje koji narušavaju harmoniju tijela i veze.

Krivnja postaje kao droga, treba je stalno više kako bi se zamaglio osnovni problem, a veza postaje srednjovjekovni centar za mučenje. Tako veza ne može cvjetati, rasti, razvijati se.

Rješenje je u upiranju prstom u sebe, iskrenim razgovorom i osvješćivanjem osnov­nog problema.

Probajte samo jedan dan suzdržati se od okrivljavanja partnera. Pratite što se dešava unutar vas. Koje su fizičke senzacije i osjećaji. Garantiram vam uzbudljiv provod!

Pomognite proslijediti ovu poruku osobama koje muči sličan problem, a za koje znate da im može pomoći da žive sretnije.

Zahvaljujem vam se unaprijed u svoje i njihovo ime!

Zauzvrat, poklanjam vam provjereno učinkovit vodič za bolju komunikaciju u vezi.

Preuzmite ga klikom na   Obnovi Ljubav