Kada osoba ne zna kako riješiti problem u vezi najčešće se okreće varanju. Takve osobe imaju bajkovite fantazije o vezi pa kada nastupe teže situacije i ne osjećaju se najbolje, prevaru vide kao spas. Užasnuti bježe od boli s kojom se ne znaju nositi i žele samo zadovoljstvo. Najčešće ne znaju prepoznati ni izraziti svoju frustraciju ili ih je previše strah reći što ih muči. Iako nisu u stanju uloviti „vrući krumpir“ u ruke, prevara im donosi veliko rasterećenje i olakšanje od boli. Na kratko!

Iako tako ne izgleda osobi koja vara, naročito ne na početku afere, u biti,“prevarant“ mijenja jednu vrstu izazova za drugi. Može bježati od problema u vezi, ali ne može pobjeći!

Ako ste vi prevarena osoba što to govori o vama? Koju poruku trebate primiti? Cijenite li sebe dovoljno? Znate li izraziti što mislite, osjećate ili želite? Jeste li zadovoljni sa sobom? Prevarenima bacam rukavicu u lice da ojačaju! Ako ne preuzmete svoj dio odgovornosti za partnerovu prevaru i ne poradite na sebi, sa sadašnjim ili budućim partnerom ponovno će vam se desiti isto.

Možda vam se radi ove izjave upravo dignuo tlak jer smatrate da volite sebe. Možda smatrate da je partner gad jer vas vara, a vi jadni patite. Upirući prstom u drugu osobu i ne gledajući u sebe zabijate se u poziciju žrtve.

Da se zaista cijenite ne bi se našli u situaciji da vas partner vara. Za utjehu, dočekao bi vas neki drugi problem u vezi koji ukazuje na dio vas koji nije u balansu. Ovako, prevara signalizira da vam je samopoštovanje slaba točka. Ako ne znate sami kako razviti samopoštovanje, imam provjereni proces za to.

Na kraju, nije svako zlo za zlo. Koliko god bolno bilo, to što ste prevareni je poziv vašeg srca da poradite na sebi i počnete se cijeniti više nego što to činite sada. Zaista nema potrebe da vam prevara nastavi nagrizati život.

Ako ste vi osoba koja vara, umjesto pašnje trave na tuđem pašnjaku, budite faca pa se suočite s dijelom sebe koji je ovisan o hormonu sreće i zadovoljstva, pa čim nastane problem u vezi tražite drugu osobu uz koju će se razina dopamina vratiti na „normalu.“