Za početak, znajte da je paušalno oporezivanje dostupno samo obrtnicima, ali ne svima. Samo onima koji zadovoljavaju sve propisane uvjete. Prema tome, nemoguće je ostvariti otvaranje paušalnog obrta, iako je to često upotrebljavana sintagma.

Budući da su otvaranje obrta i paušalno oporezivanje dvije različite stvari, željela bih pojasniti razliku i značenje. Želim sasvim jasno upozoriti da otvaranje obrta, to jest dobivanje rješenja o upisu obrta, kao ni rješenja o upisu početka obrta nemaju nikakve veze s oporezivanjem toga obrtnika.

Nažalost, čak i neki već registrirani obrtnici misle da su “paušalni”, iako zapravo to nisu – jer nisu u pravo vrijeme poduzeli potrebnu aktivnost. Ništa ne ide automatski!

Da bi vas se paušalno oporezovalo, morate to zatražiti od porezne uprave, jer ako to ne učinite, bit ćete obveznik plaćanja poreza na dohodak temeljem podataka iz poslovnih knjiga. Dakle, nakon dobivanja rješenja o početku poslovanja, u roku od 8 dana, trebate se obratiti nadležnoj poreznoj ispostavi prema mjestu vašeg prebivališta i zatražiti paušalno oporezivanje.

Što zapravo znači paušalno oporezivanje?

Paušalno oporezivanje zna­či da pristajete plaćati određenu visinu poreza, bez obzira na visinu vaše zarade. Zauzvrat, dobivate neke beneficije.

Uvjeti koje morate zadovoljiti za paušalno oporezivanje su sljedeći: da niste u sustavu PDV-a, da primici u prošloj godini nisu bili veći od 149.500 kn (ovo se, naravno, ne primjenjuje na novootvorene obrte), da obrtnik nema izdvojenih pogona ili poslovnih jedinica, da se obrtnik ne bavi trgovinom ili ugostiteljstvom.

Ortaci u zajedničkom obrtu mogu biti u sustavu paušalnog oporezivanja, ali svi zajedno moraju ispunjavati sve propisane uvjete.

Moguće je i da imate zaposlene osobe i da budete paušalno oporezovani, ukoliko u tome nađete računicu, u što osobno sumnjam. Ovo rješenje ima financijskog smisla samo u slučaju da je obrtnik na bolovanju, porodiljinom dopustu i slično. Ipak, dopuštam da je vaš kreativni um pronašao drugi razlog!

Beneficije paušalista su sljedeće: relativno mali iznosi poreza, manji iznosi obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, mogućnost gotovinskih naplata bez fiskalizacije računa putem izravne Internet veze sa serverom Porezne uprave.

Tri su razine godišnjeg paušalnog poreza:

Za primitke do 85.000 kn plaća se godišnje 1.530 kn poreza

Za primitke od 85.000,01 kn do 115.000 kn plaća se godišnje 2.070,00 kn poreza

Za primitke od 115.000,01 kn do 149.500 kn plaća se godišnje 2.691,00 kn poreza.

Porez se plaća kvartalno, pa će tako obrtnik iz I. razreda plaćati po 382,50 kn do kraja ožujka, lipnja, rujna i prosinca. Ako ste s područja grada ili općine u kojoj se plaća i prirez, plaćat ćete nešto veće iznose, ovisno o stopi prireza.

Time ste riješili samo obvezu poreza, pa ne zaboravite računati i na obavezu plaćanja doprinosa. Međutim, i oni su vam manji nego ostalim obrtnicima i iznose 1.195,91 kn mjesečno.

K tome, od poslovnih knjiga trebate voditi samo knjigu prometa, a do 15. siječnja trebate predati godišnje izvješće o ostvarenim primicima (obrazac PO-SD).

Račune ste obavezni izdavati, ali će se smatrati fiskaliziranima ako su izdani iz knjige računa koju prethodno ovjerite u svojoj ispostavi Porezne uprave.

Važno je da znate da ste svaku promjenu u uvjetima dužni odmah prijaviti poreznoj upravi, a u takvom slučaju će vam paušalno oporezivanje biti ukinuto.

U praksi, mnogi se mali obrtnici odlučuju za ovakav način oporezivanja. Za one koji planiraju veće poduzetničke pothvate, ne bih preporučila ovakvu odluku. Ako u početku imate veće investicije u opre­mu i inventar, treba izračunati koja varijanta je za vas isplativija.

Kao i uvijek, preporučit ću isto: saznajte sve detalje o propisima koji određuju vaše poslovanje, konzultirajte se sa stručnjacima i donesite promišljenu poslovnu odluku.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge