Ako se ljudi nečega boje, onda su to virusi. Onako sitni, ne možeš im uteći, a kažu da imaju moć istrijebiti sav život. Idealni kao biološko oružje i idealni za širenje panike. Nekada prijetnja ptičjom gripom, a danas zika virusom. Inače, zika cirkulira već više od 50 godina. Simptomi zika groznice su vrlo blagi, a često bolest prolazi bez ikakvih simptoma. No, u zadnje vrijeme ziki pripisuju puno gore atribute. Kažu da je postao ono što nikada do sada nije bio. Navodno, virus uzrokuje mikrocefaliju, bolest “male glave”. Iako je WHO već digao najviši alarm, povezanost s mikrocefalijom je još uvijek na razini (recimo to tako) neozbiljne pretpostavke, ničim dokazane.

Sve je krenulo u Brazilu. Lani je broj slučajeva mikrocefalije enormno porastao. Registrirano je skoro 5.000 sumnjivih slučajeva. Daljnjom analizom, bolest je potvrđena kod njih 404 (još uvijek nekoliko puta više od uobičajenog godišnjeg pobolijevanja), a virus je pronađen kod njih 17. Eto, to je zika epidemija i njene posljedice. Zašto je onda mikrocefalija ipak u porastu?

Vjerojatno je u pitanju sklop okolnosti. U Brazilu se koristi više pesticida nego igdje u svijetu. Čak i oni, koji su u drugim zemljama zabranjeni. Puno otrova znači i puno rizika. Također, u Brazilu se eksperimentiralo s genetski izmijenjenim komarcima, kao načinom suzbijanja nekih bolesti. Možda su se geni oteli kontroli. Otkad se proširila fama o zika virusu, upotreba sprejeva protiv komaraca enormno je porasla, pogotovo kod trudnica. Svi takvi sprejevi su otrovi. Na kraju, 2014. godine u Brazilu je uvedeno vrlo specifično cijepljenje trudnica TDAP cjepivom (protiv tetanusa, difterije i hripavca). Radi se o cjepivu, koje je nedovoljno ispitano, pogotovo kada je riječ o primjeni na trudnicama. Indikativno, broj slučajeva mikrocefalije počeo je rasti paralelno s početkom primjene ovog cjepiva na trudnicama. Iza cijelog projekta stoji fondacija Billa Gatesa, a upravo on je više puta spominjao depopulacijsku politiku, i to baš kroz određene vakcinacijske kampanje. Da li je u tijeku novi eksperiment? Po svemu sudeći, zika virus je paravan za druge aktivnosti, a sam ne uzrokuje baš ništa.

Bit će zanimljivo pratiti što će se dalje događati. Hoćemo li opet gomilati antivirusne lijekove na državnoj razini? Nova cjepiva? A i skrivene poruke su više nego jasne… Zaboravite na trudnoću. Prskajte sve živo u bližoj i daljoj okolini. Širite strah i kupujte lijekove. Zika i kaos fantastično se slažu. Prije nekoliko godina nasjeli smo na prevaru oko gripe, nadam se da sada nećemo. Možda ključno pitanje: Tko je lansirao lažnu brazilsku epidemiju?

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]

Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!