29.11.2007.
Zima
Hladniji i kraći dani svakako unose promjene u našu svakodnevnu rutinu, pa tako i u onu vezanu za naše ljubimce. Šetnje sa psom se skraćuju i pomiču u ranije poslijepodne, kako bismo uhvatili barem malo danjeg svijetla. Vikend šetnje, također su kraće, jer je dan kratak pa se rijetko tko odlučuje na cjelodnevni izlet. No, naši psi ne bi se bunili da ih šetamo jednakim intenzitetom kao i za lijepa vremena. Njima naime, hladnoća, posebno ova pitoma, primorska, ne smeta naročito. Ukoliko je pas u šetnji aktivan, ako hoda ili trči uz vlasnika ili se zabavlja lopticom ili igrom sa drugim psom, sigurno mu neće biti hladno. Smrznu se uglavnom vlasnici i to oni koji sjede ili stoje dok se psi igraju. Hladnoću će psi podnijeti mnogo bolje nego ljetnu vrućinu, pa je ovo zapravo idealno vrijeme i za duže šetnje. Ukoliko se odlučite za šetnju na snijegu, obratite pažnju na nakupljanje leda među prstima, posebno kod dugodlakih pasa. Ponekad se naprave takvi grumeni leda i dlake da psu otežavaju kretanje po snijegu. Pomognite mu malo, tako da odlomite komadiće leda. Igra sa grudom snijega nije opasna, zdrav pas, u dobroj kondiciji ne bi smio snositi nikakve posljedice od toga što je pojeo malo snijega. Što se tiče malenih kratkodlakih pasa, koji se često tresu ne samo od hladnoće već i od uzbuđenja, nije loše da imaju zimsku garderobu. Danas su na raspolaganju cijele modne kolekcije odjeće za pse, pa će svatko naći nešto što mu odgovara. Kaputići nisu samo šminka, kada je jako hladno , naše kućne maze osjećati će se ugodnije ako su obučene. Jednako važi za kabanice koje šetnju za kišna vremena čine sasvim prihvatljivom. Psima koji žive vani treba već u jesenskim mjesecima ponuditi kvalitetan i obilniji obrok nego ljeti kako bi se dobro pripremili na zimu. Isto važi za okolokućne mace. Ako ih dobro pogledate, vidjet ćete da su se već sada sve fino zaokružile, nakupile masnog tkiva kako bi lakše preživjele zimu.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani