Zlatnica je izuzetno dobra biljka za urinarne tegobe sa naglaskom na upalu mjehura. Djeluje duiretično, protibakterijski, analgetično, spazmolitično i smirujuće.

 

U narodu se mnoge biljke nazivaju zlatnicama, sve su žute boje. Od njih su samo tri vrste iz roda solidago koji u Hrvatskoj ima popisanih pet podvrsta. Zlatnica koja nas zanima je Solidago virgaurea. Najčešće sam ju nalazila u bukovim šumama, na nešto većim nadmorskim visinama, na primjer na Velebitu sjevernom i srednjem, u Gorskom kotaru, te lokalno u bukovim šumama na putu za Gumanačku visoravan i sl.

Na neki način ju smatram „ženskom vrbovicom“ jer voli slična staništa s dosta vlage. Kao i vrbovici, treba joj zraka da bi rasla, zato često bježi na rubove makadama, a pogotovo voli šumske vlake. Kao ni vrbovica, nikada ne raste u gustoj travi i najčešće razvija staništa usred bukovog lišća, na prostorima gdje po mogućnosti bar na pola metra-metar od nje nema drugih biljaka. Znači, da bi živjela treba joj zraka, treba joj osjećaj slobode. Zlatnica ima onaj isti prkos, tvrdoglavost i fokusiranost na cilj kao maslačak, podbijel i vrbovica koji, iako ste ih ubrali u vrijeme cvatnje, ili čak pupa, tokom sušenja fino u potpunosti zanemare što ste učinili i dozriju, oblikuju padobrance i pretvore vam naramak sušene zlatnice u hrpu letećeg sjemenja koje se polijepi po sušenom lišću, leti po zraku, petlja vam se u kosu i ulazi u nos. Dakle, pokraj suhe zlatnice valja hodati polako i rukovati s njom polagano i s poštovanjem.

Ljekovita ili obična zlatnica, Solidago virgaurea, bere se u vrijeme cvatnje i to prva trećina nadzemnog dijela biljke. Cvate u vrijeme kantariona, još jedne „zlatne“ trave, zavisno od nadmorske visine i mikroklime što okvirno znači sredina srpnja.

Zlatnica je izuzetno dobra biljka za urinarne tegobe s naglaskom na upalu mjehura. Djeluje dijuretično, protubakterijski, analgetično, spazmolitično i smirujuće. Po mom iskustvu nenadmašiva je kod urinarnih infekcija, vrlo brzo smanjuje bol, organizira česti nagon za mokrenjem i dugoročnom primjenom u potpunosti sanira problem. Terapijski se primijenjuje tri tjedna u obliku tri šalice dnevno. Kuha se tako da se 1 žlica usitnjene suhe biljke prelije šalicom kipuće vode, poklopi, ostavi stajati bar sat vremena, podgrije i pije toplo. Nakon 3 tjedna potrebno je još cca 2 - 3 mjeseca koristiti održavajuću dozu od 1 šalice dnevno. Pogotovo kod žena potrebno je malo promisliti o strahovima koji psihosomatski  opterećuju urinarni trakt i pogotovo o strahu od promjene koji svoje gnijezdo ima upravo u mjehuru. Upale mjehura kod žena često su vezane uz seksualnost, pa bi valjalo i o tome malo razmisliti.

Također je bitno da za terapiju koristite samo običnu zlatnicu, ona ima rijetke i neugledne cvjetove. Jedna druga zlatnica, također solidago, ali canadensis iliti kanadska zlatnica neće vam pomoći kod infekcija urinarnog trakta, ali ćete ju često moći kupiti pod nazivom zlatnica. Ona ima bujni lijepi metličasti cvijet, često se naziva i zlatnošipka, vrlo je medonosna, visine preko 1 metar i agresivni je korov. Često zaposjeda zemljišta u velikoj množini, ali i makadamska parkirališta pored puta i sl. Za naramak one ljekovite zlatnice se trebate itekako dobrano našetati, a onu kanadsku možete bez puno pomicanja nogu nabrati  količinu za par godina upotrebe.