Nakon smrti ujaka koji nije imao djece njegova je supruga naslijedila cijelu imovinu. Nakon 3 godine i 7 mjeseci od njegove smrti njegovi su nećaci dobili poziv kod javnog bilježnika zbog naslijeđa naknadno pronađene imovine u kojoj je on suvlasnik nekretnine koja ima ovrhu i dug od cca 3.000.000 kuna. Njegova se supruga odrekla tog naknadnog naslijeđa. Mi nećaci smo dobili obavijest od javnog bilježnika da potpišemo želimo li prihvatiti to naslijeđe s dugom ili moramo potpisati izjavu da se odričemo. Pitanje, što će se dogoditi ako ne potpišemo tu izjavu?  Bi li to značilo da prihvaćamo nasljedstvo i dug?


Budući da se supruga odrekla dijela imovine koji je predstavljao ostavinu iza pokojnog, sukladno odredbama Zakona o nasljeđivanju, kao osobe iz sljedećeg nasljednog reda, njegovi nećaci pozvani su na nasljeđivanje na temelju zakona. Obzirom na navedeno, potrebno je da se očitujete da li se nasljedstva prihvaćate ili ga se odričete, nasljednik koji ne dođe na ročište u ostavinskom postupku, a ne dostavi svoju izjavu o nasljeđivanju (ovjerenu po javnom bilježniku), smatra se da se prihvatio dijela nasljedstva koje mu po zakonu pripada.

Nasljeđivanjem se stekli određena prava, ali i obveze, jedna od tih obveza je da odgovarate za dugove ostavitelja, ali smo do visine iznosa vrijednosti naslijeđene imovine. Važno je za naglasiti da za dug ne odgovarate samo naslijeđenom imovinom, već svom svojom imovinom, ali do visine iznosa vrijednosti naslijeđene imovine.