Imam kredit za stan izgrađen po POS programu. Prvi dio cijene stana plaćen je u gotovini, drugi kreditom u komercijalnoj banci, a treći kreditom kod APN-a odnosno države. Nisam zadovoljan s kamatom, ali i općenito uslugom banke u kojoj imam kredit. Mogu li prebaciti kredit u drugu banku radi povoljnijih uvjeta? Hoće li me stara banka zbog toga na neki način penalizirati?  Hoće li se to smatrati otplatom kredita u prvoj banci i time pokrenuti drugi dio kredita prema državi?

 

Na ovo je pitanje nemoguće dati konkretan odgovor bez uvida u vašu dokumentaciju, jer je sasvim sigurno dobar dio pitanja koja postavljate reguliran odredbama ugovora koje ste zaključili s komercijalnom bankom, odnosno s APN-om.

U svakom slučaju, s bankom u kojoj sada imate ugovor o kreditu možete pregovarati o izmjenama uvjeta postojećeg kredita/refinanciranju istoga. U tom slučaju se izmjene koje biste ugovorili ne bi trebale tretirati kao podmirenje obveze po postojećem kreditu i aktivirati otplatu rema APN-u, no svakako se konzultirajte s njima prije poduzimanja bilo kakvih koraka.

Ukoliko pak zaključujete ugovor s drugom bankom, tada će ta sredstva biti iskorištena da se otplati vaše dugovanje s osnova postojećeg ugovora o kreditu koji sasvim sigurno sadrži odredbe koji su uvjeti prijevremene otplate. Ukoliko se odlučite za novi kredit, svakako prije o svojoj najmjeri treba izvjestiti APN te postići sporazum o izmjeni vašeg postojećeg ugovora s APN-om na način da otplata dugovanja prema njema započinje nakon zatvaranja "novog" kredita. Ukoliko se ne bi radilo o produljenju rokova kada bi otplata prema APN-u inače počinjala, njhova se pozicija u cijelom odnosu zapravo niti ne mijenja.