Babka je tradicionalni poljski uskršnji kolač od dizanoga tijesta,  no u ovoj kombinaciji s jabukom i cimetom odlična je za otvaranje jesenske sezone


Stablo jabuke najčešće je kultivirano stablo na svijetu, a kao divlje raslo je u Europi još u pretpovijesno doba. Pitoma jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije, a Grci i Rimljani uzgajali su različite sorte.

Stablo jabuke može narasti do 12 m visoko, s razgranatom krošnjom koju izgrađuju jajoliki listovi. U svibnju cvate blijedo ružičastim do bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijevaju od srpnja do listopada, ovisno o sorti jabuke.

Jabuka osvaja svojim osvježavajućim, kiselo-slatkim okusom i svojstvenom aromom. Poznate su brojne sorte jabuka (njih oko 10.000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.
U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale kalij, kalcij, fosfor, magnezij i željezo.
 
Stara engleska poslovica glasi, "an apple a day keeps the doctor away" - pojedete li jabuku ili još bolje dvije dnevno, učinit ćete mnogo za očuvanje vašeg zdravlja.
Redovita konzumacija jabuka jača imunitet, potpomaže mršavljenju, stimulira rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne šupljine, stimulira probavu, štiti srce i krvne žile, pomaže kod stresa, umora i nesanice, štiti od bakterija i virusa...
Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a veoma je cijenjen i jabučni ocat.




SASTOJCI:

TIJESTO:

• 270 g glatkog brašna
• 35 g smeđeg šećera
• 35 g ulja
• 90 g mlijeka
• 1 žlica meda
• 4 g suhog kvasca
• 1 jaje
• 6 g soli
• 1 žličica cimeta u prahu
• 1/4 žličice kardamoma u prahu

NADJEV:

• 280 g jabuka
• 1 žlica smeđeg šećera
• 1 žlica cimeta u prahu


PRIPREMA:

U mlako mlijeko dodajte med i suhi kvasac pa ostavite da se aktivira. U zdjeli promiješajte brašno, smeđi šećer, sol, cimet i kardamom. U to dodajte jaje, ulje i mlijeko s aktiviranim kvascem. Sve dobro promiješajte i mijesite 10 do 15 minuta dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu da se diže dok se ne udvostruči.

Jabuke operite, ogulite i naribajte. Promiješajte cimet i šećer.

Kada se tijesto udvostručilo, razvaljajte ga na pobrašnjeloj podlozi u oblik pravokutnika veličine cca. 30x40 cm. Tijesto posipajte mješavinom cimeta i šećera, pa po tome rasporedite naribane jabuke. Tijesto zarolajte i ostavite u hladnjaku 30-ak minuta.

Tijesto izrežite po dužini na dva dijela, te svaki dio presavite jedan preko drugoga. Krajeve stisnite pa babku prebacite u duguljasti kalup premazan uljem/maslacem ili obložen papirom za pečenje. Po želji je možete posipati sjeckanim bademima/lješnjacima/orasima. Ostavite babku da se diže nekih 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Kada se digla, premažite je s malo mlijeka, stavite u pećnicu i pecite 40 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.