Hiperplazija je jednostavno rečeno uvećanje tkiva. To je uglavnom prirodni tijek koji se počinje dešavati kod muškarca već nakon 40. godine, a najčešće iznad 60 godina

 

 

Kad čuju ovakvu dijagnozu, većina muškaraca u stvari ne zna o čemu se radi, a mi liječnici ponekad nemamo običaj da pacijentu objasnimo stvarno značenje dijagnoze.

Zato, za početak, idemo prevesti ovu dijagnozu. Najjednostavnije, to znači da je došlo do povećanja prostate koja svojim pritiskom na mokraćovod smanjuje,a ponekad i zaustavlja izlazak mokraće iz mokraćnog mjehura, a to dovodi do niza zdravstvenih problema. A svakako trebamo objasniti i razliku između termina benigan i maligan. Najjednostavniji prevod bi bio dobroćudan i zloćudan.

Osnovna razlika je u tome da dobroćudan tumor raste samo lokalno, a zloćudni ima mogućnost širenja i u ostale dijelove tijela (metastaze). Treba reći da i benigni tumori mogu činiti velike poteškoće ako njihov lokalni rast ugrozi funkciju važnih sustava.

Hiperplazija je jednostavno rečeno uvećanje tkiva. To je uglavnom prirodni tijek koji se počinje dešavati kod muškarca već nakon 40. godine, a najčešće iznad 60 godina. Prema nekim studijama nakon 80 godina 95% muškaraca ima uvećanje prostate.

Još nekoliko osnovnih podataka. Prostata je žlijezda koja luči tekućinu u kojoj se kreću spermatoidi kod čina oplodnje jajne stanice žene.

Kroz centar prostate prolazi cijev (uretra) koja vodi urin iz mjehura prema vani.

Zbog prirodne promjene lučenja hormona u određeno vrijeme kod muškaraca dolazi do povećanja tkiva prostate. U početku se to tkivo širi na sve strane, a kada dođe do svoje kapsule, onda se širenje prebacuje na jedino moguće mjesto, a to je prema cijevi koja odvodi urin van. U odnosu na veličinu rasta tkiva prostate, javljaju se i različiti simptomi.

Na prvom mjestu dolazi do usporenog mokrenja, slabijeg mlaza, javlja se potreba za dodatnim pritiskom na mjehur (napinjanje mišića u zdjelici). Poslije toga nastaje potreba za učestalim mokrenjem, bolovi pri mokrenju, mokrenje tijekom noći. Mogu se javiti i opći simptomi s pojavom urinarne infekcije, umora, impotencije i slično. Nije rijedak slučaj i pojava krvi u mokraći.

Nadam se da su muškarci danas dovoljno informirani o svemu ovome i da kod prvih simptoma koji se jave pri mokrenju idu kod liječnika. To je potrebno da se utvrdi pravi uzrok ovog problema, jer i drugi uzroci mogu prouzročiti slične simptome. Takav pristup nam omogućuje da se odmah krene s terapijom. Prvo ide konzervativna terapija s lijekovima, a kasnije nakon povećanja tegoba se primjenjuju operativni zahvati. Danas se najčešće radi zahvat koji se obavlja preko mokraćnog kanala. Iznimno, u teškim slučajevima se radi radikalna operacija. O svemu ovome u suglasnosti s pacijentom odlučivati će urolozi.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]