Živio sam u izvanbračnoj zajednici  s partnericom malo kraće od 5 godina, od toga 3 i pol godine u podstanarstvu, a 14 mjeseci u stanu koji sam platio i opremio novcem od prodaje dijela obiteljske imovine i kojeg mi je dala majka. Bivša partnerica mi sada prijeti da će me tužiti za dio koji joj po zakonu pripada. Ona nikada nije bila prijavljena na našoj zajedničkoj adresi. Također, ja sam njoj rekao da ako ona tuži mene da ću ja tužiti nju za nadoknadu troškova zato što niti za vrijeme podstanarstva niti za vrijeme života u mojem stanu nije snosila niti jednu kunu troškova najma i režija. Što od navedenog se zaista može i realizirati?


Obiteljski zakon propisuje kako je bračna stečevina ona imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine, pa su bračni drugovi suvlasnici u istoj u jednakim dijelovima ako nisu drugačije ugovorili. S druge strane, vlastita imovina je imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od rada za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz takve imovine. Predmetno se primjenjuje i na izvanbračnu zajednicu.

Prema sadržaju Vašeg pitanja proizlazi da ste stan stekli sredstvima koja ste dobili od majke te od unovčenja imovine koja nije stečena radom za trajanja izvanbračne zajednice. Ako je tome tako, tada Vaša bivša izvanbračna supruga ne može uspjeti sa svojim zahtjevom da se stan utvrdi kao bračna stečevina te da joj pripadne pola istoga. Navedeno naravno ne sprječava bivšu izvanbračnu suprugu da postupak pokrene, no činjenica da je netko protiv Vas pokrenuo sudski postupak ne znači da će u istome i uspjeti.

S druge strane, troškovi redovnog života koje ste imali sa svojom bivšom izvanbračnom suprugom, a u koje spada i najamnina koju ste plaćali ne možete potraživati na ime bračne stečevine zbog toga jer ste Vi u većem dijelu, ili u cijelosti, iste namirivali. Postupak naravno možete pokrenuti podnošenjem tužbe, no nema izgleda za uspjeh u istome.