Kupila sam nekretninu prije braka, kredit sam otplaćivala trajnim nalogom od svojeg dohotka. Za vrijeme braka nekretnina je dograđivana s kreditom opet na moje ime. Nakon dograđivanja, polovinu nekretnine sam darovnim ugovorom prepisala na supruga jer je otvorio radionu-obrt pa je morao imati suvlasnički dio u nekretnini. Rastali smo se, ja sam otišla u podstanarstvo iz svoje nekretnine. Mogu li poništiti darovni ugovor i može li on to ikako osporiti pošto to nije njegova bračna stečevina, ali je nekretnina dograđivana za vrijeme braka?

 

Iz vašeg pitanja proizlazi da ste vi bili upisani kao isključivi vlasnik nekretnine te ste zaključenjem pravnog posla ugovora o darovanju prenijeli 1/2 iste suprugu. Dakle, pravni temelj njegova stjecanja prava suvlasništva nije bračna stečevina već darovanje.

S obzirom na informacije iznesene u samom pitanju, čini mi se kako bi najuputnije bilo pokrenuti postupak kojim bi se od suda zatražilo da ugovor o darovanju utvrdi ništetnim te uspostavi ranije zemljišno-knjižno stanje, a sve s osnova da se radi o simuliranom pravnom poslu. Naime, takvi pravni poslovi su ništetni, u skladu s odredbom članka 285. Zakona o obveznim odnosima, pa nemaju pravnog učinka među strankama koje su ih zaključile. U vašem slučaju bilo bi potrebno dokazati kako se radi o simulaciji na koju su ugovorne strane pristale radi zaobilaženja propisa, kako bi suprug imao mogućnost registrirati obrt, a da namjera stranaka nije bila prijenos prava vlasništva, koje nesporno pripada vama u cjelini. U dokazivanju takvih tvrdnji pomogla bi i činjenica da ste sami otplatili nekretninu i nadograđivali, no ključno bi bilo dokazati da vi i suprug niste imali namjeru raspolagati svojim pravima i obvezama onako kako je to navedeno u sadržaju ugovora. Odnosno da nije postojala stvarna volja ugovornih strana za prijenos prava suvlasništva.

U svakom slučaju vam preporučujem da se obratite stručnoj osobi za pomoć prije pokretanja bilo kakvog postupka jer iz kratkih informacija koja dobijemo iz pitanja ponekad nije moguće sagledati cijelu sliku određenog pravnog odnosa.