Razvedena sam, imam šestogodišnjeg sina koji živi s ocem u Hrvatskoj. Radila sam u Njemačkoj do srpnja prošle godine i plaćala alimentaciju. Od srpnja ne plaćam, a u međuvremenu sam ostala trudna i rodila. Kad imam dovoljno novaca, pošaljem za sina. Bivši muž mi ne da se čujem sa sinom, ucijenjuje me preko djeteta stalno. Možete li mi dati savjet što mi je činiti?

 

Odlukom o razvodu braka koju spominjete trebalo je urediti i odnose djeteta s roditeljem s kojim ne živi, pitanja susreta i druženja te uzdržavanja. Ukoliko su ta pitanja uređena, tada se za provedbu takve odluke trebate obratiti nadležnom sudu odnosno nemogućnost ostvarenja susreta i druženja prijaviti i nadležnom centru za socijalnu skrb.

Ukoliko nema sudske odluke koja uređuje Vaše susrete i druženja s djetetom, tada je opet o istome moguće pred nadležnim centrom za socijalnu skrb zaključiti sporazum, članak 122. Obiteljskog zakona, a ukoliko nije moguće sporazumno urediti isto, tada će se odluka morati donijeti sudskim putem.