Umrla mi je majka, brat i ja smo suvlasnici po pola u stanu koji smo naslijedili. On živi u Osijeku. Svoj dio želi iznajmiti, ali ja živim u tom stanu, što da radim? Od kad je umrla majka uopće ne plaća režije.


Brat i vi ste trenutno u suvlasničkoj zajednici kako u vezi stana koji ste naslijedili iza majke tako i u vezi preostale imovine koja je eventualno bila predmet ostavine. Kako biste situaciju riješili, možete postići dogovor o razvrgnuću vaše suvlasničke zajednice, na način da se usuglasite oko vrijednosti stana te vi isplatite brata ili on vas odnosno da stan po ugovornoj vrijednosti prodate trećoj osobi.

Ukoliko se u vezi navedenog ne možete mirnim putem dogovoriti, tada vam preostaje sudsko razvrgnuće suvlasništva gdje će u izvanparničnom postupku sud utvrditi je li nekretninu moguće etažirati (podijeliti na dvije samostalne uporabne cjeline), odnosno ako etažiranje nije moguće, odrediti prodaju nekretnine putem javnoj dražbe na kojoj pravo sudjelovanja imate i brat i vi pod jednakim uvjetima.

Ukoliko vaš brat, kao suvlasnik nekretnine traži da omogućite i njemu korištenje iste, on na to ima pravo, a on to svoje pravo može ostvarivati i kroz iznajmljivanje trećim osobama. Ne čini mi se vjerojatan scenarij u kojem bi neka treća osoba pristala unajmiti stan u kojem netko već živi, a uvijek možete postići dogovor s bratom da mu vi isplaćujete najamininu odnosno naknadu za korištenje cijeloga stana.

U vezi redovnih troškova režija, budući da i sami navodite kako vi koristite stan, tada ti troškovi padaju na vas. Da stan ne koristi nitko, a da postoje određene obveze koje se imaju namiriti, poput pričuve i sl., tada biste ih brat i vi snosili na jednake dijelove, ovako budući ste vi jedini korisnik stana vi ste ti koji ste dužni podmiriti troškove struje, vode i sl.