O C vitaminu sve znamo. Znamo da je to važan vitamin. Znamo da je potrebno uzimati C vitamin kod prehlada i gripe. Uzimamo limun da bi povećali koncentraciju C vitamina u organizmu.

No, je li to znanje dovoljno da shvatimo važnost C vitamina za životne funkcije i znamo li gdje se u prehrani nalazi najviše C vitamina?

C vitamin je vitamin koji je topljiv u vodi, a u osnovi to je askorbinska kiselina. Nalazimo ga u voću i povrću i to je prvi vitamin kojeg su znanstvenici uspjeli sintetizirati. To je vitamin koji se do sada najviše istraživao.

Njegova funkcija igra važnu ulogu u metabolizmu organizma. Tu svakako treba naglasiti funkciju staničnog disanja. Jedan je od najjačih antioksidansa koji uklanja slobodne radikale, uz pomoć vitamina A i E i u zajednici s cinkom i selenom.

C vitamin učestvuje u izgradnji vezivnog tkiva, kostiju, zubi, krvnih žila.

Kada su u pitanju bolesti kod kojih je uloga C vitamina dokazana to su: bronhitis, stabilnost kapilara, infekcije, glaukom, povišeni kolesterol, zacje­ljivanja rana, skorbut, prehlade, modrice.

Bolesti kod kojih su rezultati dvojbeni su: mrena, dijabetes, gripa, imunološki odgovor.

Do sada nije dokazana djelotvornost C vitamina kod povišenog krvnog tlaka, infekcije urinarnog trakta, astme, ateroskleroze.

Vode se velike diskusije kolika je doza C vitamina dostatna za očuvanje zdravlja. Prema usvojenim standardima, dnevna doza za muškarca je 90 mg, a za žene do 75 mg. Maksimalno dozvoljena doza za sve je do 2.000 mg dnevno.

U znanstvenom svijetu postoji više stajališta o potrebnoj dozi C vitamina koju bi trebalo uzimati dnevno. Te doze s kreću od 50 mg do 14.000 mg.

Tu je teško zauzeti stav, no imajući u vidu današnji način života, jasno je da će se potrebna dnevna doza sve više i više podizati.

U slučaju kada nemamo mogućnosti adekvatne prehrane, onda možemo preventivno uzimati standardne količine C vitamina, a kod bolesti uz suradnju sa liječnikom i veće doze.

Želio bih pomoći i svima nama da se kvalitetnije informiramo gdje u prehrani ima najviše C vitamina i da prekinemo s nekim uvriježenim stajalištima pa donosimo tablicu s količinama C vitamina u raznom voću i povrću, vjerujemo da ćete se iznenaditi!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]

 

Ovdje preuzmite svoju tablicu: