Za crno vino odabiru se malo veće, okruglije čaše, zapremine 130 ml, šireg ruba i s nešto kraćom drškom

 

Čaše su jedna od tema koja me posebno veseli. Svakodnevno se počastim lijepom čašom ili šalicom dok pijem vodu, sok, kavu ili čaj i ne čekam posebne prilike. Život je kratak i nepredvidiv i mislim da si svaki dan treba udovoljiti barem s takvim sitnicama. Prilikom izlaska volim da mi je piće posluženo u ispravnoj i što ljepšoj čaši. U nastavku teksta pronađite par primjera kako koristiti čaše za što bolji ugođaj i okus pića.

Čaše za vodu mogu se pronaći u nebrojeno mnogo oblika i tu si stvarno pustite mašti na volju i odaberite dizajn koji vam se najviše sviđa. Najčešće su oblika valjka i zapremine 150-200 ml. I, naravno, za vodu možete koristiti i čaše na stalku. Navedene čaše koriste se i za točenje svih bezalkoholnih pića.

Želite li se počastiti s vrhunskim bijelim vinom, vaša čaša će najvjerojatnije biti u obliku tulipana, zapremine 110 ml, nešto manja, uža, možemo reći elegantnija od čaše za crno vino, s obzirom da bijelo vino ne mora disati koliko i crno jer se njegov buke (bouquet) ne razvija tolikim intezitetom. Odaberete li pak uživati u crnom vinu, odabrat ćete, kao što je već navedeno, malo veću, okrugliju čašu, zapremine 130 ml, šireg ruba i s nešto kraćom drškom.

Čaše za desertna vina također su na stalku, nešto manje zapremine, od 50-100 ml, užeg ruba. Naime, desertna vina su vina s nešto većim postotkom alkohola od klasičnih, na taj način se sprječava da alkohol prebrzo ispari.

Čaše za pjenušac najelegantnije su, visoke, uske čaše na stalku zapremine oko 150 ml. Osim visokih i uskih čaša, za šampanjac se možete  odlučiti i za široke, pliće čaše na stalku za jako pjeneći pjenušac koje izgledom i dizajnom mogu biti iznimno raskošne, podsjećaju na neka bogata, romantična razdoblja iz prošlosti. Čaše za šampanjac možete pronaći u izvedbi od stakla i kristalnog stakla, ukrašene različitim zlatnim ili srebrnim detaljima te aplikacijama kao što su swarovski kristali i vrijede jedno pravo malo bogatstvo.

Ako pak niste ljubitelj vina i više uživate u dobrom whiskeyu, odabrat ćete čašu koja je obično teška, s obzirom da je napravljena od debljeg, visoko kvalitetnog stakla, u obliku valjka, zapremnine 150-200 ml. Čaša za konjak je čaša na niskom stalku, trbušastog oblika, sužena pri vrhu, kako bi se u gornjem dijelu čaše mogao zadržati buke.

Koju god čašu odabrali za konzumaciju pića, uz odabir čaše i pravilno točenje, ljepotu i dizajn birate sami. Trenutke druženja i opuštanja koje dijelite zajedno s obitelji i dragim prijateljima začinite ritualima ispijanja pića (i onim bezalkoholnim) u lijepim čašama kao dio zabave. Zašto ne!

Živjeli! ;)