Cimet je začin koji se nalazi gotovo u svakom kućanstvu. Ugodnog je slatkasto-toplog okusa i karakterističnog mirisa. Neizostavan je sastojak raznih pita i kolača s jabukama, dok ga zimi rado dodajemo u vruće napitke


Toplo tijesto, nadjev od cimeta i jabuka te preljev od krem sira dobitna su kombinacija za nadolazeće hladne dane. 

Cimet je začin koji se nalazi gotovo u svakom kućanstvu. Ugodnog je slatkasto toplog okusa i karakterističnog mirisa. Neizostavan je sastojak raznih pita i kolača s jabukama, dok ga zimi rado dodajemo u vruće napitke.

Riječ je o začinu koji se dobiva od cimetovca, vrste drveta iz porodice lovora.

Ono što nazivamo cimetom zapravo je osušena unutarnja kora mladih stabala ili grančica.

Ta se unutarnja kora suši i uvija u male štapiće promjera 2,5 cm i dužine 8 cm. 

Štapiće cimeta i mljeveni cimet treba čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu i nikako ne smiju doći u doticaj s vodom ili vlagom jer tako gube aromu.

Cimet je i izvrstan prirodni lijek. Poznato je da može ublažiti cijeli spektar zdravstvenih tegoba - od gastritisa, preko srčanih oboljenja, pa sve do bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Ovaj začin je dobar izvor mangana, željeza, magnezija, kalcija, kalija i fosfora, ali i vlakana. Sadrži male količine bakra, cinka i selena koje pozitivno utječu na ljudsko zdravlje.  Ne sadrži gluten, sol, šećer i kolesterol zbog čega je vrlo zdrava namirnica.



 


SASTOJCI:

 

TIJESTO:

- 415 g glatkog brašna

- 250 g toplog mlijeka

- 115 g maslaca

- 40 g smeđeg šećera

- 1 suhi kvasac

- 2 žličice cimeta

 

NADJEV:

- 100 g smeđeg šećera

- 75 g maslaca

- 2 žlice cimeta

- 2-3 veće jabuke

 

PRELJEV:

- 110 g krem sira

- 40 g maslaca

- 80 g šećera u prahu

 

PRIPREMA:


Maslac otopiti u mlijeku. U veću zdjelu staviti sve suhe sastojke, promiješati pa dodati maslac i mlijeko. Umijesiti glatko tijesto. Ako se jako lijepi, dodati malo brašna. Ostaviti tijesto da se diže oko jedan sat dok se ne udvostruči.

Jabuke operite, ogulite i narežite na male kockice. Promiješajte cimet sa šećerom i otopite maslac.

Kada se tijesto udvostručilo, lagano ga premijesite i razvaljajte u oblik pravokutnika oko 60 x 40 cm. Premažite ga s otopljenim maslacem, posipajte cimet i šećer i na kraju jabuke. Tijesto zarolajte tako da krenete rolati širu stranu, a rubove tijesta dobro zatvorite. Nožem ili koncem izrežite rolice na debljinu oko 3 cm. Rolice složite u namašteni kalup za pečenje i ostavite dizati još 30-ak minuta.

Pećnicu zagrijte na 180°C, a cimet rolice pecite 20 - 25 minuta dok lijepo ne porumene.

Za preljev miksajte sve sastojke i prelijte preko gotovih rolica.