Ako su negativni čimbenici jači od mogućnosti regeneracije, onda dolazi do laganog padanja broja hepatocita, što onda može završiti s kroničnim oblikom degeneracije aktivnog tkiva koje se najčešće naziva ciroza jetre

 

 

Ciroza jetre je kronično oboljenje jetre gdje dolazi do propadanja aktivnog jetrenog tkiva kojeg sačinjavaju jetrene stanice hepatociti. Ovdje je potrebno objasniti jedan podatak - što je to aktivno tkivo jetre. U cijelom našem organizmu postoji osnovno vezikularno tkivo koje gradi osnovnu mrežu u kojoj se onda razvijaju specifične stanice svakog tkiva, od moždanog, mišićnog, epitelnog i tako dalje. Kad je u pitanju jetra, u tom vezivnom tkivu razvijaju se jetrene stanice (hepatociti). Uloga stanica jetre je veoma važna i složena. Mnogi je zovu glavni laboratorij organizma s višestrukim funkcijama. Tu treba dodoati da je jetra i jedan od filtara, jer kroz nju prolazi krv koja iz crijeva dolazi u jetru sa svim svojim hranjivim suspstancama, ali isto tako i sa supstancama koje mogu kratkoročno ili dugoročno oštetiti funkciju jetre. Jetra učestvuje u stvaranju brojnih produkata koji se uključuju u niz biokemijskih procesa, zatim proizvodi i elemente koji učestvuju u složenom sustavu zgrušavanja krvi. Puno vremena i prostora trebalo bi utrošiti da objasnimo sve funkcije jetrenog tkiva. Jetrene stanice tako su raspoređene da stvaraju male kanaliće u kojima ispuštaju žuć koja se onda kanalikuralnim sustavom sprovodi u dvanaestik. Žuć ima vrlo složenu funkciju kod probavljanja hrane.

Iz svega navedenog jasno je da jetra u našem organizmu igra vrlo važnu ulogu te da je potrebno brinuti se da je što manje opterećujemo. To se prije svega odnosi na našu prehranu.

Prejaka masna hrana i hrana s industrijskim dodacima (koje je sve više) opterećuju normalan rad jetre. Tu treba naglasiti prekomjerno uzimanje alkohola, pušenje, prekomjerno uzimanje lijekova i drugih kemijskih supstanci (konzervansi, umjetna bojila, pojačivači okusa…). Vjerovali ili ne, za jetru je vrlo važan i naš redoviti odmor i spavanje. Jetra još neutralizira i otpadne produkte kompletnog metabolizma organizma.

U današnje vrijeme sve više ima i upalnih procesa u jetri koje izazivaju virusi i bakterije. Poznati su hepatitisi A i B i u zadnje vrijeme posebno težak oblik C hepatitisa. Jetreno tkivo ima veliku mogućnost regeneracije hepatocita, ali ako su negativni čimbenici jači od mogućnosti regeneracije, onda dolazi do laganog padanja broja hepatocita, što onda može završiti s kroničnim oblikom degeneracije aktivnog tkiva koje se najčešće naziva ciroza jetre. U početku jetra se može uvećati, pa se može napipati kako prelazi rub donjih rebara, ali ako se proces ne zaustavi, onda postaje sve manja i manja za znatnim promjenama. U takvom stanju dolazi do niza patoloških promjena koje prati nakupljanje tekućine u abdomenu, poremećaj kompletnog metabolizma i stanja koji ugrožavaju život. Sve više i više imamo danas dijagnozu masne jetru koja je uzrok mnogih gore navedenih problema.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]