Čokolada je prirodan lijek protiv depresije. Sadrži aminokiselinu triptofan, od koje u tijelu nastaje serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva. A ujedno je i afrodizijak, znanstvenici pretpostavljaju da teobromin i ostali sastojci koje čokolada sadrži, djeluju kao blagi seksualni stimulansi


Čokolada ima dugačku povijest, donosim vam danas nekoliko zanimljivih činjenica:

 

  • Riječ čokolada poječe od asteške riječi xocolatl, što znači “gorka voda” odnosno “gorko piće”. Asteci su čokoladu uživali u obliku gorkog pića, odakle je došlo i ime.

 

  • Čokolada se radi od mljevenih zrna kakaa koji rastu na drvu kakaovca koji se na latinskom zove Theobroma cacao, iz porodice Malvaceae (u čiju porodicu spadaju bamija i pamuk), što znači da je čokolada povrće.

 

  • Asteci i Maje su zrna kakaa koristili kao novac.

 

  • Prva čokoladna pločica je bila izrađena u Europi godine. Prije toga je čokolada bila dostupna u obliku napitaka, koji su bili prilično skupi i praktički nedostupni široj masi.

 

  • Čokolada je prirodan lijek protiv depresije. Sadrži aminokiselinu triptofan, od koje u tijelu nastaje serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva.

 

  • Čokolada je afrodizijak, znanstvenici pretpostavljaju da teobromin i ostali sastojci koje čokolada sadrži, djeluju kao blagi seksualni stimulansi.

 

  • U Zvečevu je osmišljena prva čokolada s rižom na svijetu, pod brendom Mikado proizvodi se od 1964. godine.

 

  • Svaki Hrvat na godinu pojede oko pet kilograma čokolade.

 

Kažu da ljubav ide kroz želudac. Kako nam je danas Valentinovo - ima li boljeg poklona voljenoj osobi od čokoladnih srca? 😊

 


SASTOJCI:

- 3 jaja

- 120 g maslaca

- 1 tekući jogurt

- 150 g šećera

- 130 g brašna

- 120 g otopljene čokolade za kuhanje

- 1 prašak za pecivo

 
PRIPREMA:

U zdjeli miksati maslac sobne temperature i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati jedno po jedno jaje, rastopljenu čokoladu i jogurt. Umiješati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje i peći 15-20 minuta u zagrijanoj pećnici na 190C. Pečeni kolač izrezati kalupima u obliku srca te ukrasiti po želji, s otopljenom čokoladom i šećernim ukrasima.