Bilo da se radi o jabukama, borovnicama ili breskvama, crumble je uvijek jednako sočan i ukusan. Osvaja svojim fantastičnim okusom i jednostavnom pripremom
Crumble, tradicionalni britanski desert, dobio je ime po svojoj mrvičastoj “glazuri”, koja se izrađuje tako da rukama istrljate brašno, omekšani maslac i šećer. Tim se mrvičastim tijestom prekriva sezonsko voće. Bilo da se radi o jabukama, borovnicama ili breskvama, crumble je uvijek jednako sočan i ukusan. Osvaja svojim fantastičnim okusom i jednostavnom pripremom.
Ovaj moj crumble je zdravija verzija, bez brašna, bijelog šećera i maslaca.
Šljive začinjene cimetom i kokosovim šećerom te mrvičasto tijesto sa zobenim pahuljicama, bademima i kokosovim uljem jeli smo za doručak. No, ovaj mirisan i aromatičan crumble možete poslužiti i kao desert uz puding, sladoled, tučeno vrhnje.
SASTOJCI:
- 800 g šljiva
- 3 žlice gustina
- 2 i pol žličice cimeta
- prstohvat klinčića u prahu
- 150 g zobenih pahuljica
- 100 g mljevenih badema
- 4 žlice kokosovog šećera
- pola žličice đumbira u prahu
- 6 žlica otopljenog kokosovog ulja
- prstohvat soli
PRIPREMA:
Pećnicu zagrijati na 180°C. Šljive oprati, prepoloviti i izvaditi koštice. Šljive posuti s dvije ili više žlica šećera, gustinom, cimetom i klinčićima, promiješati i staviti u posudu u kojoj će se peći.
Za mrvičasto tijesto promiješati zobene pahuljice, bademe, šećer, cimet, đumbir, sol i kokosovo ulje te ga rasporediti po šljivama.
Peći na 180°C oko 40 minuta.
Izvaditi iz pećnice, ostaviti par minuta da se malo ohladi te poslužiti uz tučeno vrhnje, sladoled ili kremu od vanilije.
U slast!