Bilo da se radi o jabukama, borovnicama ili breskvama, crumble je uvijek jednako sočan i ukusan. Osvaja svojim fantastičnim okusom i jednostavnom pripremom

 

Crumble, tradicionalni britanski desert, dobio je ime po svojoj mrvičastoj “glazuri”, koja se izrađuje tako da rukama istrljate brašno, omekšani maslac i šećer. Tim se mrvičastim tijestom prekriva sezonsko voće. Bilo da se radi o jabukama, borovnicama ili breskvama, crumble je uvijek jednako sočan i ukusan. Osvaja svojim fantastičnim okusom i jednostavnom pripremom.

Ovaj moj crumble je zdravija verzija, bez brašna, bijelog šećera i maslaca.

Šljive začinjene cimetom i kokosovim šećerom te mrvičasto tijesto sa zobenim pahuljicama, bademima i kokosovim uljem jeli smo za doručak. No, ovaj mirisan i aromatičan crumble možete poslužiti i kao desert uz puding, sladoled, tučeno vrhnje.

 


SASTOJCI:

  • 800 g šljiva
  • 3 žlice gustina
  • 2 i pol žličice cimeta
  • prstohvat klinčića u prahu
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 100 g mljevenih badema
  • 4 žlice kokosovog šećera
  • pola žličice đumbira u prahu
  • 6 žlica otopljenog kokosovog ulja
  • prstohvat soli

 

PRIPREMA:

 
Pećnicu zagrijati na 180°C. Šljive oprati, prepoloviti i izvaditi koštice. Šljive posuti s dvije ili više žlica šećera, gustinom, cimetom i klinčićima, promiješati i staviti u posudu u kojoj će se peći.

Za mrvičasto tijesto promiješati zobene pahuljice, bademe, šećer, cimet, đumbir, sol i kokosovo ulje te ga rasporediti po šljivama.

Peći na 180°C oko 40 minuta.

Izvaditi iz pećnice, ostaviti par minuta da se malo ohladi te poslužiti uz tučeno vrhnje, sladoled ili kremu od vanilije.

U slast!