Ovo zdravo i zasitno jelo je veoma jednostavno za pripremiti. Najvažnije je koristiti suhi slanutak koji se namoči u vodi da nabubri

Želite li u svoju kuhinju unijeti dašak Bliskog istoka, falafel je odlično jelo za vas. Ove aromatične pržene kuglice od slanutka vuku porijeklo iz davne prošlosti. Navodno su nastale u Egiptu, od kuda su se proširile na istočnu obalu Mediterana i sjevernu Afriku. Danas se ovo vegetarijansko jelo smatra nacionalnim jelom Izraela. Zadnjih godina falafel postaje sve popularniji na zapadu, pa tako i kod nas.

Ovo zdravo i zasitno jelo je veoma jednostavno za pripremiti. Najvažnije je koristiti suhi slanutak koji se namoči u vodi da nabubri. Ukoliko se koristi kuhani slanutak ili onaj iz konzerve kuglice će se raspasti prilikom prženja. Nabubreni slanutak se samelje i promiješa sa ostalim sastojcima, te se od smjese rade kuglice koje se prže. Za zdraviju verziju falafel možete peći i u pećnici.

U ovaj bazni recept uvijek možete dodati i neko povrće (cikla, batat, grašak, špinat…), pa će hrskave kuglice biti još ukusnije i raznobojnije.

 

SASTOJCI:

 

  • 250 g suhog slanutka
  • 1 manji luk
  • 4 režnja češnjaka
  • žličica sode bikarbone
  • začini: sol, papar, kim, kumin, mljeveno sjeme korijandera, chilli, kurkuma…
  • 2-3 žlice brašna
  • ulje za prženje
  • stručak svježeg peršina i korijandera

 

 PRIPREMA:

Slanutak namočiti u duplo više vode, najbolje preko noći, dok ne nabubri. Nabubreni slanutak isprati i samljeti u multipraktiku ili blenderu do glatke paste.




Nasjeckano lišće peršina i korijandera, češnjak, luk i 2-3 žlice paste od slanutka samljeti u glatku pastu ili ih nasjeckati na sitno.

Zelenu pastu, začine i sodu dodati u slanutak. Sve dobro promiješati te dodati brašna po potrebi. Ne treba pretjerivati s brašnom, već dodati toliko da smjesa bude kompaktna za oblikovanje.

Od smjese oblikovati kuglice, veličine 2 cm.




Zagrijati ulje.

U zagrijano ulje stavljati kuglice i pržiti ih oko 3 minute, povremeno promiješati, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Gotove kuglice izvaditi rupičastom žlicom i ostaviti na kuhinjskom papiru da upije višak masnoće.




Falafel poslužiti sa svježim povrćem, umakom od tahinija, humusom, lepinjom...

Dobar tek!