Ako ste novi poduzetnik, zanimat će vas kako praktično provesti fiskalizaciju. Potreban vam je certifikat koji možete kupiti isključivo u Fini, a nakon toga slobodno odabirete neki od računalnih programa i opremu.


Iako upravo punimo dvije godine otkako su kod nas na snazi propisi o fiskalizaciji o njoj i dalje ima puno pitanja. Fiskalizacija je proces prijavljivanja naplata gotovim novcem, koji je propisan za sve koji posluju sa ciljem ostvarivanja dobiti ili dohotka.Postoje dijelovi propisa o fiskalizaciji koje moraju pri­mjenjivati svi takvi, dakle - svi poduzetnici. To su: do­no­šenje internog akta i na­čin numeracije računa, na ko­jima također moraju biti i neki podaci koji su propisani upravo Zakonom i Pravil­ni­kom o fiskalizaciji.

Dakle, ukoliko ste podu­zetnik koji ne naplaćuje nov­čanicama, već isključivo na transakcijski račun, dužni ste svejedno imati interni akt, te na njemu definirati svoje poslovne jedinice, ka­ko će one biti označene na računima, koja će biti nap­latna mjesta i koji operateri će na njima raditi. Također, vaši računi moraju biti nu­me­rirani na određeni način - u tri dijela. Prvi je dio brojčane oznake onaj koji određuje broj računa, drugi poslovnu jedinicu, a treći naplatno mjesto.

Svake godine prvi račun koji izdajete mora imati broj 1, a dalje redom dodjeljujete brojeve koji slijede.

Ako se kojem čitatelju či­ni smiješnim što ovo napo­minjem, podsjetit ću nas sve zajedno na vrijeme kada smo račune mogli numerirati samo nama znanim re­dosljedom, a poreznici nisu mogli utvrditi koliko smo ra­čuna 'iz sredine' propustili prijaviti u svojim knjigama. Poduzetnici koji nemaju po­s­lovni prostor, navest će svoje sjedište kao mjesto po­s­lovne jedinice.

Oni koji u nekom tre­nutku svojeg poslovanja za­počnu gotovinski naplaćiva­ti, uvest će novu poslovnu jedinicu, koja će biti fiskalno povezana sa poreznom up­ravom, te će ona saznavati o vašim računima i naplatama onog trenutka kad se one i dogode.

Naplata kreditnim karticama od samog je početka jasno definirana kao goto­vinska naplata, ali naplata putem servisa nalik PayPallu i PayMillu, zakonom ni pra­vilnikom nije bila spomenuta, pa smo u ove dvije go­dine imali nekoliko mišljenja po­rezne uprave o toj temi koja su, nažalost, bila i oprečna. Zadnje mišljenje je doneseno u siječnju, pa neka oni koji tako naplaćuju provjere sa svojim knjigovođom procedure.

Ako ste novi poduzetnik, zanimat će vas kako prak­tično provesti fiskalizaciju. Po­treban vam je certifikat koji možete kupiti isključivo u Fini, a nakon toga slobodno odabirete neki od raču­nalnih programa i opremu kojom ćete provoditi fiska­lizaciju. Tržište je puno raz­nih rješenja, a vi dobro proučite koji od njih ima one funkcije koje vama olak­šavaju poslovanje uz prihvatljivi trošak.
Jedna je vrsta poduzetnika koji su u privilegiranom položaju. To su obrtnici koji su u sustavu paušalnog opo­rezivanja. Njihovi se računi smatraju fiskaliziranima kad su izdani iz knjige računa koju su prijavili na poreznu upravu, i ne trebaju ih internetom prijavljivati.

Od početka ove godine jedna je nova skupina u gru­pi obveznika fiskalizacije. To su udruge koje obavljaju gos­podarsku djelatnost. Sad sa nestrpljenjem čekamo miš­ljenja porezne uprave o to­me hoće li one morati fis­kalizirati cjelokupno poslovanje, ili samo onaj njegov dio koji se odnosi na gospodarsku djelatnost. Sve u sve­mu, fiskalizacija je jedan od značajnih okolnosti koje sma­njuju sivu ekonomiju. Ma koliko informatičari i nepošteni poduzetnici imali svoje inovativne doskočice! O tome drugom prilikom!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge