Ako ste mislili da ću u ovom članku govoriti o terapijama biljnim pripravcima, onda ste u krivu, jer ja se u tu terapiju uopće ne razumijem, ne poznajem mehanizme terapeutskog djelovanja, način pripreme biljnih pripravaka, doze koje je potrebno uzimati da bi postigli pozitivne rezultate te koliko vremena trebamo uzimati biljne pripravke. O međuodnosima između raznih sastojaka pripravka, da i ne govorim. Dobro se sjećam vremena kada sam bio uvjeren da znam pripraviti čaj od kamilice, kada me je moj prijatelj Ivan Lesinger uvjerio da ni to ne znam. Digao sam ruke od toga da se liječim ili da drugima preporučujem da uzimaju biljne pripravke.

No, o čemu ćemo onda govoriti?

Na početku treba naglasiti da fitoterapija kao metoda liječenja postoji od kada postoji ljudski rod.

Tisućama godina to je bila skoro jedina metoda liječenja ljudi. Kroz taj dugi vremenski period fitoterapeuti (travari) su stjecali nova iskustva te su mijenjali i razvijali terapeutske metode.

Nakon početka nastajanja nove suvremene medicine, sve smo se više udaljavali od primjene fitoterapije, da bi u jednom trenutku to shvatili kao nešto što je nazadno i apsolutno neprihvatljivo kao sredstvo liječenja. Jednu metodu koja postoji tisućama godina proglasili smo nadrilječništvom.

Što smo postigli takvim stavom?

Najblaže rečeno, oduzeli smo sami sebi jednu metodu koja nam može pomoći da bi sačuvali zdravlje. Dozvolili smo da se stvore dva dijametralno suprotna tabora koja su u potpunosti negirala jedan drugoga. Jedno dragocjeno znanje je odbačeno. Još k tomu smo prepustili da se fitoterapijom bave ljudi koji nisu dovoljno educirani, da smo mi sami određivali svoju terapiju prema onom – što je pomoglo mom susjedu, pomoć će i meni.

Treba reći da se u zadnje vrijeme polako smanjuje jaz između fitoterapije i suvremene medicine.

Ono što bih posebno naglasio je da je potrebno uspostaviti nove mostove između tradicionalnog i suvremenog pogleda liječenja ljudi.

Isto tako, pozvao bih ljude da samostalno ne uzimaju biljnu terapiju jer tako možemo polučiti teške probleme. Kao i svaku drugu terapiju, i biljne produkte treba shvatiti kao lijek i kao takav, trebamo se pridržavati pravilne uporabe. Mnogo problema možemo imati kod nekontrolirane kombinacije uzimanja tradicionalnih i suvremenih lijekova. Iako ćete možda naići na nerazumijevanje svojeg liječnika o potrebi uzimanja biljne terapije, trebate ga pitati za mišljenje, da ne bi došlo do negativne interakcije unesenih suspstanci. Ako se opredijelite za uzimanje biljnih pripravaka, obavezno se trebate posavjetovati sa stručnim fitoterapeutima.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]