Poslodavci su uočili svoja pravna i financijska ograničenja sa zaposlenicima na neodređeno vrijeme, pa im se vrlo često obraćaju sa prijedlogom da prekinu ugovor o radu i nastave suradnju kao vanjski suradnici

 

U posljednjih nekoliko godina često je prisutan trend pokretanja poduzetništva sa ciljem suradnje sa dotadašnjim poslodavcem.

Naime, u raznim djelatnostima, ali najviše u onima u kojima se isporučuju intelektualne usluge raznih vrsta, poslodavci su uočili svoja pravna i financijska ograničenja sa zaposlenicima na neodređeno vrijeme, pa im se vrlo često obraćaju sa prijedlogom da prekinu ugovor o radu i nastave suradnju kao vanjski suradnici.

Sjećam se da sam relativno nedavno o tome ovdje pisala i objašnjavala razliku između nesamostalnog i samostalnog rada, pa preporučujem da potražite tekst.

Također sličnu temu sam spominjala i kada sam uočila da se poduzetnici oglašavaju kao budući poslodavci, a onda potencijalne zaposlenike potjeraju u otvaranje obrta.

Ovdje želim naglasiti da suradnja po opisanom modelu može sasvim dobro funkcionirati u praksi i da je doista moguće da obje strane u takvom odnosu pronađu poslovno i financijsko zadovoljstvo, a moj cilj danas je da upozorim na važne okolnosti, kako biste prije donošenja odluke i prekida ugovora o radu bili sigurni u svoju odluku.

Ono što sasvim jasno ponovo želim poručiti onima koji su nezaposleni dobili poruku od takozvanog poslodavca da će ih angažirati kad otvore obrt ili poduzeće je da se ne zalijeću u poduzetništvo koje u našim uvjetima zahtjeva posebnu vrstu stanja duha i znanja, dok se nisu o svemu dobro informirali.

No, vratimo se onima koji svojeg dosadašnjeg poslodavca dobro poznaju i znaju procijeniti da se radi o dobronamjernom prijedlogu s ciljem obostranog zadovoljstva.

Takvima je prvenstveno važno detaljno i dobro sve dogovoriti usmeno, jer pismeni ugovori će se moći sklapati tek kad poslovni subjekt preko kojeg će samostalno raditi bude registriran. Da bi dogovor mogao biti i financijski u vašu korist potrebno je poznavati stvarni trošak koji poslodavcu nosi vaše radno mjesto, a koji je znatno veći od samog troška plaće i ostalih naknada koje vam isplaćuje.

Nakon toga je potrebno da dobro izračunate sve troškove poduzetničkog oblika za kojeg ste se odlučili, a koji obuhvaća i vašu plaću, ali ona nije jedina. Nakon toga, potrebno je da se upoznate sa svim obvezama koje ćete kao poduzetnik trebati ispunjavati. Samostalno poslovanje je nešto sasvim drugo nego obavljanje nesamostalnog rada kao zaposlenik, i toga trebate biti svjesni.

Ova rubrika kroz skoro sedam godina tjednih tekstova nudi sasvim dobar uvid u te činjenice.

Kad sve to sagledate, na vama je da sa dosadašnjim poslodavcem postignete dogovor koji će predstavljati za obje strane napredak:

njemu - jer će se riješiti zaposlenika u vezi s kojim mora poštovati sve radnopravne propise što će mu dati više slobode i osloboditi financijska sredstva;

vama - jer biste trebali ostvariti veći prihod koji će rezultirati vašom većom neto zaradom kao poduzetnika, fleksibilnošću u vezi radnog vremena i organizacije svog posla.

Napominjem da takvim dogovorom preuzimate na sebe dosta više ukupnih obaveza nego što ste imali kao zaposlenik, a na vama je da odredite tomu financijsku vrijednost, kad krećete u pregovore.

Nakon toga, sve je operativa: otkaz ugovora o radu, registriranje obrtničke djelatnosti ili osnivanje poduzeća te sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji sa drugim poduzetnikom, vašim dosadašnjim poslodavcem. Taj odnos počiva na temeljima obvezno-pravnih odnosa, kao odnos jednakih partnera. To što je u njemu najljepše nosi i najveći rizik.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici:Makora knjigovodstvo i poslovne usluge