Suprug mi je preminuo. Iza njega na ostavini ostali su samo tekući, zaštićeni račun u jednoj banci i Regos. Znam da je imao neka dugovanja od prije našeg braka prema nekim teleoperaterima i neki kredit koji su mu sjeli na zaštićeni račun putem ovrhe. Na zaštićenom i tekućem računu sad nema ništa tj. ne vidi se nikakvo dugovanje. Gdje ja mogu vidjeti njegovo stvarno dugovanje i kome sve duguje? Može li se taj dug kako otpisati? Trebam li ja kontaktirati teleoperatere i tu banku da ih obavijestim o smrti supruga?

 

Sukladno odredbama Zakona o nasljeđivanju, nasljednik odgovara za dugove ostavitelja do visine vrijednosti predmeta ostavine. Dakle, ukoliko ostavinu iza Vašeg supruga čine samo određena novčana sredstva, tada ukoliko se prihvatite nasljedstva, iza istoga za njegove dugove, bez obzira na njihovu ukupnu visinu, odgovarate do naslijeđenog iznosa.

Blokade računa i promete po istima možete provjeriti kod FINA-e, a kod nadležnih sudova možete uvrditi jesu li u tijeku kakvi parnični ili ovršni postupci protiv ostavitelja. Vi niste dužni kontaktirati bilo koga od potencijalnih vjerovnika pokojnog supruga, no isto tako Vam to nije zabranjeno, a na taj način možete utvrditi eventualna potraživanja za koja isti drže da ih imaju prema ostavitelju.

U vezi s otpisom dugovanja, to ovisi o vjerovniku, a zastarni rokovi normalno teku bez obzira na činjenicu smrti Vašega supruga.