Pokreće li se ostavinska rasprava po službenoj dužnosti nakon smrti osobe ili je pokreću zainteresirane osobe iz nasljednog reda? Koji sud ili bilježnik je nadležan, onaj iz  mjesta gdje je osoba imala prebivalište, ali nema imovine (Zagreb) ili gdje se nekretnina nalazi (Rijeka)?


Ostavinski postupak je redoviti sudski postupak koji se provodi nakon smrti ostavitelja. Pokreće se nakon što sud primi smrtovnicu ostavitelja, izvadak iz matice umrlih, odnosno s njima izjednačenu ispravu. Sudu tu ispravu dostavlja sam Matični ured nakon što se izradi smrtovnica te se pokreće ostavinski postupak, a ako ju propusti dostaviti tada to mogu učiniti sami nasljednici.

Mjesna nadležnost za raspravljanje ostavine određuje se prema ostaviteljevu prebivalištu u vrijeme smrti, a podredno prema boravištu, mjestu gdje se nalazi pretežni dio njegove ostavine u Hrvatskoj, odnosno prema mjestu gdje je ostavitelj upisan u knjigu državljana.

U vašem slučaju nadležan je Općinski građanski sud u Zagrebu koji će predmet proslijediti javnom bilježniku s područja svoje nadležnosti.