Vlasnik sam zemljišta od cca 14.000 m2 u cijelosti. Od te površine 1 ha je šuma dok je ostatak livada kako se navodi u zemljišnim knjigama. HEP polaže pravo služnost koje nije na taj način upisano, a što sam im nudio uz uvjet da plaćaju koncesiju, ali od toga ništa. Manja čestica je u naravi kao i ostalo zemljište, ali sada katastar u dosluhu s HEP-om i komunalnim poduzećem odbija upisati promjenu u šumsko zemljište te mi putem komunalnog redara prijete visokim kaznama zbog žbunja i korova jer sam komunalnom poduzeću odbio dati suglasnost za postavu njihove infrastrukture. Što mi je činiti?

 

Katastarski podaci kojima se opisuju katastarske čestice mogu se promijeniti jedino na temelju geodetskog elaborata i upravnog rješenja koje donosi katastarski ured. Rješenje se donosi prema pravilima upravnog postupka i o svakoj promjeni podataka kojima se mijenjaju podaci o katastarskim česticama upisani nositelji prava moraju biti obaviješteni dostavom tog rješenja, a tek nakon njegove pravomoćnosti katastarski ured će i promijeniti podatke u katastarskom operatu. Za promjenu načina uporabe katastarske čestice možete se, osim ovlaštenim geodetskim tvrtkama, obratiti i katastarskom uredu, pri čemu katastarski službenici izlaze na terenski uviđaj i izrađuju odgovarajući geodetski elaborat. Ukoliko katastar odbija postupiti po vašem zahtjevu možete sami angažirati geodetsku tvrtku te pokrenuti potrebni postupak.

U odnosu na HEP i eventulano pravo služnosti, ukoliko ono nije upisano u zemljišne knjige ili regulirano kakvim ugovorom zaključenim ranije, u tom slučaju možete sudskim putem pokušati regulirati upis predmetne služnosti te potraživati naknadu za istu, no svakako trebate provjeriti koliko dugo se HEP i temeljem kojih odluka/rješenja koristi vašom nekretninom na takav način jer postoji mogućnosti da je na temelju dosjelosti već stekao pravo na predmetnu služnost i bez naknade.