Ako postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju, odgađa li pokretanje tužbe njegovo izvršenje u slučaju da primatelj uzdržavanje premine? Osobe koje bi trebale naslijediti imovinu ne poštuju obveze ugovora.

 

Ugovor o doživotnom uzdržavanju kojim je za slučaj smrti uzdržavane osobe predviđen prijenos vlasništva nekretnine u korist davatelja uzdržavanja u zemljišnim knjigama provodi se na temelju ugovora i dokaza o smrti primatelja uzdržavanja.

Ukoliko je u tijeku postupak za raskid tog ugovora, svakako ga treba zabilježiti u zemljišnim knjigama. Okonča li se za života primatelja uzdržavanja na način da se ugovor raskine, tada do prijenosa vlasništva neće ni doći. Ukoliko primatelj uzdržavanja premine prije nego se spor okonča, davatelj uzdržavanja će moći na sebe prenijeti pravo vlasništva, no ako se spor okonča u korist nasljednika primatelja uzdržavanja koji ga preuzmu, tada će doći do uspostave ranijeg zemljišno-knjižnog stanja odnosno davatelj uzdržavanja izgubit će upisano pravo vlasništva.