Darovao bih sestri stan putem darovnog ugovora. Može li moja bivša partnerica, s kojom nisam bio vezan brakom, već smo potpisali da živimo u izvanbračnoj zajednici (makar nikada nismo živjeli na istoj adresi, niti bili u vezi prije tog ovjerenja, već smo radi nekih drugih stvari to napravili), imati pravo na taj stan? Stan je kupljen u vrijeme dok još nisam bio poništio tu ovjeru izvanbračne zajednice.

 

U vašem slučaju najvažnije je pitanje kada je do prestanka izvanbračne zajednice došlo. Činjenica je da o ranijem postojanju takve zajednice postoji izjava koju u pitanju opisujete, međutim, to ne znači da nakon davanje takve izjave izvanbračna zajednica nije prestala ili da nije mogla prestati bez opoziva takve izjave.

Ono što svakako možete učiniti je zajednički s bivšom izvanbračnom družicom ovjeriti izjavu u kojoj utvrđujete kada je zajednica prestala odnosno, ukoliko ona na tako nešto ne pristaje, samostalno ovjeriti takvu izjavu.

Ukoliko bi vaša bivša izvanbračna partnerica u sudskom postupku pokušavala dokazati da joj pripada pravo na stan koji planirate darovati sestri, tada bi morala dokazati i da je isti stečen za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice, a vi biste dokazivali suprotno, da takve zajednice nije niti bilo, odnosno da je u vrijeme stjecanja prava vlasništva na stanu već prestala.