01.07.2019.

Ima li bivša partnerica pravo na stan koji sam kupio i koji želim darovati sestri?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Darovao bih sestri stan putem darovnog ugovora. Može li moja bivša partnerica, s kojom nisam bio vezan brakom, već smo potpisali da živimo u izvanbračnoj zajednici (makar nikada nismo živjeli na istoj adresi, niti bili u vezi prije tog ovjerenja, već smo radi nekih drugih stvari to napravili), imati pravo na taj stan? Stan je kupljen u vrijeme dok još nisam bio poništio tu ovjeru izvanbračne zajednice.

 

U vašem slučaju najvažnije je pitanje kada je do prestanka izvanbračne zajednice došlo. Činjenica je da o ranijem postojanju takve zajednice postoji izjava koju u pitanju opisujete, međutim, to ne znači da nakon davanje takve izjave izvanbračna zajednica nije prestala ili da nije mogla prestati bez opoziva takve izjave.

Ono što svakako možete učiniti je zajednički s bivšom izvanbračnom družicom ovjeriti izjavu u kojoj utvrđujete kada je zajednica prestala odnosno, ukoliko ona na tako nešto ne pristaje, samostalno ovjeriti takvu izjavu.

Ukoliko bi vaša bivša izvanbračna partnerica u sudskom postupku pokušavala dokazati da joj pripada pravo na stan koji planirate darovati sestri, tada bi morala dokazati i da je isti stečen za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice, a vi biste dokazivali suprotno, da takve zajednice nije niti bilo, odnosno da je u vrijeme stjecanja prava vlasništva na stanu već prestala.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .