Nakon smrti izvanbračnog druga, naša kćerka i ja pozvane smo na ostavinsku raspravu. Kad smo se upoznali, moj izvanbračni drug bio je razveden. S prvom ženom kupio je kuću (2003. godine) koju su zajednički adaptirali. Nakon razvoda braka nisu podijelili bračnu stečevinu. Može li naša kćerka, kao zakonita nasljednica svog oca, tražiti odnosno zahtijevati izdvajanje pripadajućeg dijela bračne stečevine iz prvog braka?


Moguće je da nasljednice iza vašeg pokojnog supruga, to uključuje i Vas, pokrenu odgovarajući parnični postupak radi utvrđenja imovine koja predstavlja bračnu stečevinu iz braka pokojnog ostavitelja i njegove prve supruge. Članak 5. Zakona o nasljeđivanju, ostaviteljevom smrću na nasljednika prelaze sva prava koja je imao ostavitelj osim strogo osobnih prava koja se ne mogu nasljeđivati zbog svoje pravne naravi.

Pravo na odgovarajući dio bračne stečevine nije takvo pravo koje se ne bi moglo nasljeđivati. Svakako bih Vam preporučio da angažirate punomoćnika, odvjetnika po svom izboru koji bi vas detaljnije posavjetovao prije pokretanja postupka, a po mogućnosti i obratio se bivšoj supruzi ostavitelja radi eventulanog mirnog rješenja cijelog pravnog pitanja i izvansudskim putem.