Nakon bakine smrti pola stana pripalo je djedu, a pola majci. Stan je sada prodan. Imamo li moje dvije sestre (od kojih je jedna maloljetna) i ja ikakva prava na majčin dio novca od prodaje s obzirom da nam nije osigurala stambeno pitanje?

 

Prava na bilo koji dio imovine svoje majke steći ćete tek nakon njezine smrti osim ukoliko ona istom ne bude raspolagala u vašu korist za vrijeme života. Vaša majka nema obvezu osigurati vam stambeno pitanje, kao roditelj ona ima one minimalne obveze uzdržavanja koje proizlaze iz odredbi Obiteljskog zakona, prema vama kao svojoj djeci, dok za to još uvijek postoje ObZ-om propisani uvjeti. Ukoliko se radi o situaciji da vam majka ne osigurava ili ne može osigurati uvjete za normalan život i uredno skrbiti o vama, tada se rado o situaciji koja je u nadležnosti Centra za socijalnu skrb, pa bi se svakako istome trebali obratiti.

Zakon o nasljeđivanju propisuje uvjete pod kojima u ostavinskom postupku, kao nužne nasljednice iza svoje majke, možete pobijati njezina raspolaganja za vrijeme života zbog kojih biste ostali bez nužnog dijela nasljedstva koje vam pripada, no u ovom slučaju niti za to ne bi bili ispunjeni uvjeti jer se ne radi o oporuci ili daru koji bi valjalo uračunati, već o kupoprodaji, dakle, naplatnom raspolaganju.