02.07.2019.

Imamo li pravo na dio novca od prodaje stana koji je majka nasljedila?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Nakon bakine smrti pola stana pripalo je djedu, a pola majci. Stan je sada prodan. Imamo li moje dvije sestre (od kojih je jedna maloljetna) i ja ikakva prava na majčin dio novca od prodaje s obzirom da nam nije osigurala stambeno pitanje?

 

Prava na bilo koji dio imovine svoje majke steći ćete tek nakon njezine smrti osim ukoliko ona istom ne bude raspolagala u vašu korist za vrijeme života. Vaša majka nema obvezu osigurati vam stambeno pitanje, kao roditelj ona ima one minimalne obveze uzdržavanja koje proizlaze iz odredbi Obiteljskog zakona, prema vama kao svojoj djeci, dok za to još uvijek postoje ObZ-om propisani uvjeti. Ukoliko se radi o situaciji da vam majka ne osigurava ili ne može osigurati uvjete za normalan život i uredno skrbiti o vama, tada se rado o situaciji koja je u nadležnosti Centra za socijalnu skrb, pa bi se svakako istome trebali obratiti.

Zakon o nasljeđivanju propisuje uvjete pod kojima u ostavinskom postupku, kao nužne nasljednice iza svoje majke, možete pobijati njezina raspolaganja za vrijeme života zbog kojih biste ostali bez nužnog dijela nasljedstva koje vam pripada, no u ovom slučaju niti za to ne bi bili ispunjeni uvjeti jer se ne radi o oporuci ili daru koji bi valjalo uračunati, već o kupoprodaji, dakle, naplatnom raspolaganju.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .