Mojem starijem bratu i meni oba roditelja su živa, i ja i on smo se odselili od njih, a mlađi brat je ostao živjeti s njima. Imamo li stariji brat i ja pravo tražiti nužni dio dok su roditelji još živi?


Nužni dio, odnosno pravo na nužni dio, je nasljedno pravo i ono pripada nužnom nasljedniku. Nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njhovi potomci te njegov bračni drug, a ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali predci nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život. Nužni dio potomaka, posvojčadi i njihovih potomaka te bračnog druga iznosi jednu polovicu, a nužni dio ostalih nasljednika jednu trećinu od onog dijela koji bi svakom pojedinom od njih pripao po zakonskom redu nasljeđivanja.

Nasljedstvo se otvara smrću osobe, a isti učinak ima i proglašanje osobe umrlom i tada kao nasljednik ostvarujete nasljedna prava, pa tako i pravo na nužni dio, a raspolaganja koja je ostavitelj prije svoje smrti poduzeo i koja su suprotna Vašem pravu na nužni dio pobojna su, odnosno imate ih pravo pobijati sudskim putem i ostvariti pravo na nužni dio.

Za života Vaših roditelja ne možete bez njihove suglasnosti u svoju imovinu prenijeti ono što ćete jednog dana iza njih naslijediti, no Vaši roditelju mogu ustupiti i razdijeliti svoju imovinu za svoga života svojoj djeci i ostalim potomcima. Takav ustup i raspodjela je valjan ako su se njim usuglasila sva djeca i ostali potomci ustupitelja koji su po zakonu pozvani naslijediti ga te ako je ugovor sačinjen u pisanom obliku i ovjeren od strane suca nadležnog suda, solemniziran po javnom bilježniku ili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta. Naravno, Vaši roditelji mogu i kroz darovanja ili druge pravne poslove, poput ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, svojim potomcima ili trećima prenijeti svoju imovinu za života, no takva raspolaganja podliježu osporavanju sudskim putem.