Obrtnica sam, registrirana za ugostiteljsku djelatnost (usluživanje pića i napitaka), u sustavu sam PDV-a. Nedavno sam za svoj vlastiti stan (ne kroz obrt) ishodovala rješenje za iznajmljivanje apartmana. Rješenje sam odnijela u TZ i Policijsku upravu. Kada sam došla u poreznu upravu, nastali su problemi. Djelatnica mi je rekla da ne mogu imati jedno i drugo te  da stan prenesem na obrt. Moje je mišljenje da ja mogu imati apartman kao privatni iznajmljivač jer nemam u obrtu registrirano iznajmljivanje soba. Razlika između mene (obrtnika) i iznajmljivača je u načinu vođenja knjiga i obračunu poreza. Ne mogu biti paušalista jer sam u sustavu PDV-a. Tko je u pravu?

 

S obzirom da ste kao fizička osoba koja je registrirala gospodarsku djelatnost obrta u sustavu PDV-a, automatski ste izgubili mogućnost paušalnog oporezivanja djelatnosti iznajmljivanja soba, apartmana i kampova turistima.

Ured za gospodarstvo izdao Vam je rješenje o kategorizaciji Vašeg smještajnog objekta, ali on nema saznanja o Vašem poreznom statusu niti je to njegova zadaća.

Vi ćete za svoju djelatnost iznajmljivanja podatke o primicima i izdacima morati uvrštavati u svoje poslovne knjige, zajedno s onima od obrta, ali ćete prethodno morati dopuniti svoje rješenje o upisu u obrtni registar - što nemojte propustiti.

Naravno, Vaša će zarada u ovakvim uvjetima biti bitno drugačija od svih onih koji jesu u sustavu paušalnog oporezivanja iznajmljivanja, o čemu možete čitati u našoj rubrici Poduzetnik na Internet stranicama Burze (Burza.com.hr).

Postoje neke mogućnosti koje bi Vam eventualno mogle pomoći, i bilo bi najbolje da se obratite stručnoj osobi koja bi vas mogla savjetovati.