17.12.2012.

Iznajmljivanje apartmana u mirovini

Piše:Nikola Pranjić, dipl. iur.www.odvjetnik-pranjic.hr

Mogu li se u mirovini baviti iznajmljivanjem apartmana, a da ne moram zamrznuti mirovinu? Ako da, do kojega iznosa zarade ću nastaviti dobivati mirovinu?


Mirovina Vam se neće zamrznuti u slučaju da se počnete baviti iznajmljivanjem apartmana. Naime, više je djelatnosti obavljanje kojih ne podrazumijeva zamrzavanje mirovine poput: domaće radinosti i sporednih zanimanja, poljoprivredne djelatnosti upisane u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, prokura u trgovačkom društvu, iznajmljivanje nekretnina i pokretnina te djelatnosti za čije se obavljanje ne traži izdavanje odobrenja ili registracije i oporezuju se porezom na dohodak.

Kao iznajmljivač, imat ćete obvezu nadležnoj poreznoj upravi prijaviti primitke koje ste ostvarili, a na koje ćete morati platiti porez na dohodak. Tu su i obveze vođenja raznih poslovnih knjiga, ne samo knjigovodstvenih, već knjiga gostiju i sl., prijave boravka vaših gostiju, boravišne pristojbe, članarina turističkoj zajednici, tako da, iako ste oslobođeni plaćanja doprinosa, ostala davanja i te kako će teretiti Vašu djelatnost. Detaljnije informacije možete dobiti u uredu turističke zajednice na Vašem području.
Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .