Bivši suprug je osuđen 2011. godine i trebao je platiti zaostatke alimentacije u roku šest mjeseci ili ide u zatvor. Do sad nisam ništa pokrenula u vezi toga. Je li to otišlo u zastaru? Mogu li sada nešto poduzeti? Rješenje je pravomoćno.

 

Potrebno je razlikovati presude koje su donesene u parničnom (građanskom) postupku od onih koje su donesene u kaznenom postupku.

Ukoliko je nadležni sud u parničnom postupku utvrdio obvezu bivšeg supruga na plaćanje određenih iznosa uzdržavanja za zajedničko dijete ili djecu, a on tu obvezu ne ispunjava, tada temeljem takve presude možete pokrenuti postupak prisilne naplate, sve u skladu s odredbama Ovršnog zakona odnosno Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

S druge strane, presuda donesena u kaznenom postupku, s obzirom da se bivši supurug nalazi na slobodi, vjerojatno je bila osuda na kaznu zatvora koja se neće izvršiti pod uvjetom da bivši suprug podmiri dužne iznose uzdržavanja. Ako bivši suprug te iznose nije podmirio, tada o tome obavijestite nadležno državno odvjetništvo koje je zastupalo optužbu u kaznenom postupku protiv supruga da podnesu zahtjev za opoziv uvjetne osude i upućivanje bivšeg supruga na izdržavanje zatvorske kazne.

U pitanju navodite kako je bivši suprug osuđen tijekom 2011. godine, dakle, prema odredbama ranijeg Kaznenog zakona koji je donesen 1997. godine i nekoliko puta mijenjan i dopunjavan. KZ/97 u članku 21. propisivao je da zastara izvršenja kazne nastupa tri godine od izrečene kazne zatvora u trajanju do tri godine, ili novčane kazne kao glavne ili sporedne kazne. Slijedom navedene odredbe proizlazilo bi da je zastara izvršenja kazne nastupila. Međutim, u 2013. godini na snagu je stupio novi Kazneni zakon koji u članku 83. propisuje da se izrečena kazna zbog zastare ne može izvršiti kad od pravomoćne presude protekne 6 godina od izrečene kazne zatvora u trajanju do jedne godine, novčane kazne kao glavne ili sporedne kazne. Na one slučajeve gdje zastara nije zastupila do stupanja na snagu novog Kaznenog zakona primjenjuju se njegovi, dulji, zastarni rokovi, a to bi trebao biti slučaj i u predmetu Vašeg supruga. Kako u svom pitanju ne navodite dan pravomoćnosti presude protiv supruga u 2011. godini, ne mogu Vam odgovoriti je li zastara nastupila.