Nalazim se u Njemačkoj gdje radim, imam hrvatsko državljanstvo. Planiram se vjenčati s djevojkom iz Republike Srpske koja ima sina od sedam godina iz izvanbračne veze. Dijete je otac priznao, ima njegovo prezime, plaća alimentaciju, ali majka ima skrbništvo nad njim. Nakon vjenčanja ona i sin doći će živjeti kod mene u Njemačku. Moramo li tražiti od oca djeteta pristanak?

 

Slijedom odredbe članka 100. Obiteljskog zakona, koji uređuje djetetova osobna prava kao što su na primjer promjena prebivališta odnosno boravišta, zastupanje u vezi s djetetovim pravima je valjano ako roditelj koji zastupa dijete (u konkretnom slučaju majka kod koje dijete živi) ima pisanu suglasnost drugog roditelja koji ima pravo zastupati dijete. Ta osoba je u ovom slučaju otac kojeg spominjete. Suglasnost drugog roditelja za promjenu prebivališta odnosno boravišta djeteta nije potrebna ako preseljenje bitno ne utječe na ostvarivanje postojećih osobnih odnosa s drugim roditeljem, pod uvjetom da je roditelj s kojim dijete stanuje pribavio suglasnost centra za socijalnu skrb. Kako se u Vašem slučaju radi o preseljenju u Njemačku, to bi svakako imalo značajnog utjecaja na mogućnost oca da ostvaruje redovne susrete i druženja s djetetom.

Ako roditelj s kojim dijete živi ne može pribaviti pisanu suglasnost drugog roditelja, sud će o tome odlučiti u izvanparničnom postupku na prijedlog djeteta ili roditelja.

Napominjem da su navedeno odredbe Obiteljskog zakona važećeg u RH, ukoliko majka i djete žive u RS te je tamošnji sud i donio odluku s kojim će roditeljem dijete živjeti, o uzdržavanju te susretima i druženju s drugim roditeljem, tada su nadležni tamošnji sudovi uz primjenu relevatnih propisa iz RS.