Dana 9.5.2014. gubim sud, kao razlog navode da nisam iz kataloga radnih mjesta koji je moj bivši poslodavac dostavio sudu i odvjetniku 9.11.2013. Do presude nisam imala pojma o katalogu. Nakon žalbe drugostupanjski sud 24. kolovoza 2015. godine potvrđuje presudu. Pišemo reviziju koja odbacuje sve razloge i isto navode, ona je stigla 18.1.2019. Je li u mom slučaju prošao rok za podnošenje naknade štete koju mi je prouzročio odvjetnik koji me zastupao u radnom sporu? Prema subjektivnom roku zastara je nastupila. Imam li šanse po objektivnom roku koji isto ističe za 2-3 mjeseca.

 

Kod odgovornosti odvjetnika za naknadu štete prouzročene nekim propustom u radu primjenjuju se zastarni rokovi koje propisuje Zakon o obveznim odnosima u članku 230., subjektivni od 3 godine, odnosno objektivni od 5 godina. Naime, članak 230. ZOO-a propisuje da tražbina naknade štete zastarijeva za tri godine otkad je oštećenik doznao za štetu i za osobu koja je štetu učinila, odnosno u svakom slučaju ta tražbina zastarijeva za pet godina otkad je šteta nastala.

U opisanom slučaju proizlazi da su 24. kolovoza 2015. godine, kada je postala pravomoćna presuda kojom je odbijen vaš tužbeni zahtjev zbog, kako smatrate, greške odvjetnika, kumulativno ispunjena dva uvjeta da počne teći subjektivni rok zastare za naknadu štete: saznali ste za štetu koja vam je nastala, a isto tako i za osobu koja je za tu štetu odgovorna. Obzirom na ovu činjenicu proizlazi da je rok protekao.
Objektivni rok od 5 godina počinje teći od onog dana kad je nastala šteta bez obzir na vaša eventualna saznanja. Kako je u konkretnom slučaju protekao subjektivni rok za naknadu štetem objektivni rok ne dolazi u obzir za primjenu.