Sporazumno sam se rastao prije dvije godine i plaćam alimentaciju od 3.000 kuna, koju smo odredili sporazumno s obzirom da bivša supruga nije radila. Imamo troje djece. U međuvremenu je ona počela raditi, a djeca provode pola vremena kod mene. S obzirom da djeca polovinu vremena provode kod mene i ja ih uzdržavam, jesam li dužan uplaćivati alimentaciju?

Obiteljskim zakonom propisane su obveze roditelja da uzdržavaju djecu, kao i način na koji se uzdržavanje određuje u slučajevima kada djeca ne žive s oba roditelja. U svome pitanju navodite da ste s bivšom suprugom sporazumno razveli brak, pa pretpostavljam da ste u tome postupku, istom sudskom odlukom, utvrdili i Vašu obvezu uzdržavanja zajedničke djece. Ukoliko je sada došlo do promjene okolnosti koje su značajne za uzdržavanje, ovlašteni ste sudskim putem zatražiti da se utvrdi Vaša smanjena obveza uzdržavanja, s obzirom da sada više pridonosite za uzdržavanje djece i na drugi način, učestalijom skrbi za njih i njihovim češćim boravkom u Vašem domu.

Sud u tom slučaju utvrđuje treba li iznos koji isplaćujete za uzdržavanje djece na račun njihove majke, Vaše bivše supruge, biti manji nego što je bilo ranije određeno, s obzirom na sadašnje okolnosti, dulji boravak djece kod Vas i sl.

Naravno, ukoliko je Vaša bivša supruga o tome suglasna, moguće je i da sud na Vaš zajednički zahtjev sada drugačije uredi Vaše obveze.